Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Soap rond FIA-presidentschap Max Mosley duurt voort

max_mosley

De inkt van de overeenkomst tussen de FOTA en FIA-president Max Mosley is amper droog, of de twee kampen hebben al weer mot met elkaar. Nadat de heren afgelopen woensdag besloten dat er in 2010 geen scheuring in de Formule 1 komt, is Mosley al weer boos op de associatie van de F1-teams. Volgens de Brit heeft de FOTA opzettelijk geprobeerd de media te misleiden. Daarom dreigt Mosley zich nu weer wèl herkiesbaar te stellen bij de aanstaande verkiezing om het FIA-presidentschap later dit jaar.

Tekst: Marc Kok

Je vraagt je soms echt af of de enorme ego’s in de Formule 1 niet eens een keertje heel erg moe van elkaar worden. Waarschijnlijk is het antwoord ja. Maar buigen voor de ander komt niet voor in het vocabulaire van de belangrijkste mensen uit de wereld van snelle wagens.

Gesteggel
De FIA (Mosley) en de FOTA steggelen al vele maanden over de regels en voorwaarden waaronder de Formule 1 vanaf 2010 gereden moet worden. Onlangs waren acht van de tien huidige F1-teams het gezeur zat en annonceerden ze een eigen raceklasse te starten. Afgelopen woensdag waren Mosley en de FOTA in Parijs ineens weer vriendjes en besloten de afvallige renstallen toch bij de Formule 1 betrokken te blijven.

Afspraak geschonden
Volgens Mosley was er tevens afgesproken dat beide partijen zich naar buiten toe positief en waarheidsgetrouw zouden uitlaten over het bereikte akkoord. Volgens hem heeft de FOTA zich niet aan deze afspraak gehouden en vooral over Mosley een verkeerd beeld geschetst. Zo zouden FOTA-vertegenwoordigers onder meer hebben beweerd dat Max Mosley gedwongen zou zijn om te stoppen als FIA-president en dat hij vanaf oktober, na het aflopen van zijn mandaat, geen enkele rol meer binnen de FIA zou spelen. "Allemaal niet waar’’, aldus Mosley. "Bovendien wordt er beweerd dat Michel Boeri, de preses van de FIA senaat, mijn taken betreffende de Formule 1 zou hebben overgenomen. Ook al zo’n onzin. En dat de FOTA mij tevens neerzet als dictator, maakt me eveneens furieus.’’

‘Alle opties open’
Mosley heeft zijn woede gisteren middels een brief kenbaar gemaakt aan FOTA-voorzitter Luca de Montezemelo. De trotse Brit eist excuses van het FOTA-front. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat die er gaan komen. Gevolg is dat Mosley zijn toezegging van afgelopen woensdag, om in oktober niet opnieuw voor het FIA-presidentschap te gaan, nu heeft ingetrokken. "Ik houd alle opties open’’, aldus Mosley. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet