Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

ADS: Sportscars: Groeten uit Le Mans 2


le_mans_28

Deze man met "Willumpie"-helm op de scooter is Patrick Peter, die ooit samen met Jürgen Barth en Stéphane Ratel aan de basis stond van de BPR-serie, die in 1997 uitmondde in het FIA GT-kampioenschap. Peter runt met zijn organisatie "Peter Auto" tal van evenementen voor klassiekers, waaronder de "Tour de France Auto", de historische Grand Prix in Pau en het bijzonder succesvolle "Le Mans Classic". Daarnaast is hij de promotor van de Europese Le Mans Series. Voor zijn verdiensten rondom Le Mans werd hij op donderdag tijdens de persconferentie van de ACO onderscheiden met de "Sprit of Le Mans Award", de jaarlijkse prijs, bestaande uit een fraai Rolex-horloge, die wordt uitgereikt aan iemand die een bijzondere rol rondom het evenement speelt.

le_mans_31

Het automuseum van Le Mans, inmiddels omgedoopt tot "Musée des 24 Heures" beschikt over een fraaie collectie, deels in eigendom en deels in bruikleen, van auto's die met meer of minder succes ooit aan de 24-uursrace deelnamen. Zoals we gisteren al meldden werd de collectie uitgebreid met de winnende Audi R10 TDI van vorig jaar. Af en toe worden er ook wel eens auto's gebruikt voor fotoshoots of andere activiteiten en die moeten dan worden getransporteerd. Zo zagen we bij de achteringang van het museum de Audi R8 uit 2002 op een vrachtauto.

le_mans_29

In datzelfde museum, maar dan in de shop, was Guy Fréquelin aanwezig om zijn recent verschenen boek "Pilote de ma vie" te signeren. Fréquelin reed zelf enkele malen op Le Mans, maar was vooral actief als rallyrijder en verwierf daarna faam als sportdirecteur van Citroën. Hij was degene die Sébastien Loeb ooit ontdekte en hem de kans gaf in het Citroën-fabrieksteam in het WK Rally. Medio 2007 droeg Fréquelin zijn taak bij Citroën over aan Olivier Quesnel, die inmiddels ook het Peugeot Sport-team leidt. Fréquelin zelf doet niets meer in de sport. "Het is nu tijd om het wat rustiger aan te doen. Alhoewel, mijn agenda is nog steeds vol, maar vooral met privézaken", lacht hij.

le_mans_36

Autosportkunst is er in Le Mans ook in vele vormen te vinden. Op het circuit, in uiteenlopende kwaliteiten, en in een speciale tentoonstelling in het lokale VVV-kantoor in het centrum van de stad, waar schilder Jacques Paoletti zijn werken tentoonstelt. Uiteraard ontbreekt ook hier Steve McQueen niet.

le_mans_35

Tenslotte kunnen we ook een culinaire tip niet laten, want lekker eten is een van de zaken die het leven, zeker in Frankrijk, veraangenamen. "Le Beaulieu" is het enige restaurant in Le Mans dat door de inspecteurs van de Michelingids met een ster werd gedecoreerd. Kok Olivier Boussard kookt hier heerlijk, zowel in het chique restaurant zelf als in de "B-Lounge", en de prijzen zijn heel redelijk. Aan te bevelen!

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet