Formule 1

Formule 1: Japanners snelste in kwalificatie

Nee, geen Japanse coureurs, maar wel constructeurs aan kop van de kwalificatie. Ralf Schumacher pakt dankzij de regen die halverwege de kwalificatie met bakken uit de hemel komt de pole. Jenson Butten pakt met zijn BAR-Honda plaats twee. Daarmee is een Japanse dubbel beslecht. Wereldkampioen Alonso moet rijden in de stromende regen. Hij kwalificeert zich op plaats zestien, terwijl Raikkonen als zeventiende staat geklasseerd. Daarmee moet de Fin morgen als laatste vertrekken, omdat hij ook een motorwissel-penalty kreeg en dus nog eens tien plaatsen teruggezet werd.

Door Pieter de Boer

De gehele kwalificatie wordt op een nat circuit verreden. Echter regent het aan het begin van de kwalificatie niet meer. Het circuit is nog wel kletsnat, wat de coureurs verschillende besluiten doet nemen. Zo vertrekken alle coureurs met een droogweer afstelling. Dit met de achterliggende gedachte dat het morgen in de race droog zal zijn. Wel rijden ze op intermediates, of zoals Doornbos, op full-wets. Voor Doornbos is deze beslissing niet de meest gunstige. Het circuit blijkt klaar voor de intermediates en Doornbos moet veel tijd inleveren ten koste van de mannen die voor hem gereden hebben. Albers zet dan ook op intermediates een fors sneller tijd neer dan Doornbos. De beide Minardi’s kunnen echter niet voorkomen dat Karthikeyan een snellere tijd noteert met zijn Jordan. De andere Jordan start morgen wel achter de beide Minardi’s, nadat Monteiro al in de opwarmronde zijn wagen naast de baan parkeert na een stuurfout.

Stuurfouten werden echter niet alleen door Monteiro gemaakt. Ook Pizzonia vergallopeerd zich in de regen, echter doet hij dit in zijn out-lap en weet hij zijn wagen op de baan te houden. Hierdoor is hij alsnog in staat een snelle ronde te maken. Minder fortuinlijk is Trulli, die in zijn snelle ronde op dezelfde plaats als Monteiro van de baan schiet. Ook voor hem is het einde van zijn kwalificatie. De Italiaan start morgen vanaf plaats achttien, na het terugzetten van Raikonen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet