Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: Belgian Max Challenge. Koud, kouder, koudst in Mariembourg

Senioren

Voor de tweede ronde van de Belgian Max Challenge trokken we afgelopen weekend naar het prachtige Mariembourg. Op de mooie en uitdagende baan waar jaren geleden nog een WK plaatsvond vochten de rijders voor wat ze waard waren. Als we de eerste BMC onder de categorie 'koud' konden plaatsen, dan hadden we voor deze wedstrijd een nieuwe categorie nodig. Temperaturen net boven of zelfs onder het vriespunt maakte het niet voor iedereen een feestje, al is en blijf karting, onder welke omstandigheden dan ook, iedere keer mooi om naar te kijken.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

Zondag ochtend, de eerste officials, baanposten en rijders komen toe op het circuit van Karting des Fagnes in Mariembourg. Na een ijzigkoude trainigsdag op zaterdag, was er op zondag niet veel beterschap. Integendeel, het had in de nacht van vrijdag op zaterdag goed gevroren en daar had de baan sterk onder geleden. De MicroMax werkte hun eerste training af, maar tijdens de MiniMax werd wijselijk ingegrepen door de wedstrijddirectie. Het programma werd stilgelegd, de kwalificaties werden afgelast. De computer zou aan de hand van loting de startgrid voor de eerste race bepalen. Voor race twee werd de grid omgegooid.

Micro

De MicroMax trapte rond half elf de races op gang. Door loting die de startvolgorde bepaalde, kregen we eens wat andere namen vooraan. Al moet gezegd worden, dat iedereen zijn mannetje wist te staan in dit MicroMax veld. Het was Aaron Ferrazzano die de eerste race wist te winnen, race twee werd gewonnen door Douwe Dedecker na een mooie strijd. Voor de winnaar van race drie was het wachten tot het slot. Douwe Dedecker en Lenn Nijs konden zich al vroeg in de wedstrijd afscheiden van de achtervolgers. Tom Braeken raakte maar moeilijk voor Senne Sutens en kon de aansluiting niet meer maken. Halfweg de race dook Nijs binnendoor bij Dedecker, maar Dedecker volgde kort op de bumper van Nijs tijdens de ronden die volgden. In de laatste ronde, in de laatste bocht plaatste Dedecker zijn eerste en enige aanval, en die volstond om langs Nijs te geraken. Samen reden ze over startfinish, en Dedecker won nipt. Achteraf volgde dan de terechte beslissing van de wedstrijdleiding om Dedecker een tijdstraf toe te kennen. Hij dwong Nijs namelijk in het gras, in een poging zijn positie bij het passeren van het zwart wit geblokt veilig te stellen. Braeken was zo de lachende derde, want hoewel de winst in de laatste race naar Nijs ging, pakte Braeken met drie tweede plaatsen de dagwinst voor Nijs en Dedecker!

Het MiniMax veld bestond dit weekend voor 90% uit Rookies, al was dat er niet aan te zien. Met name Nederlanders, Dani Van Ruiten en Thom Reinaerdts, beide bijgestaan door Ramon Rietveld hadden de snelheid duidelijk te pakken. Van Ruiten was een klasse apart en won alle drie de races. Race twee eindigde een beetje op een domper want Van Ruiten pakte na als eerste te finishen een 5seconden penalty voor het te vroeg verlaten van de corridor tijdens de start. Het wierp Reinaerdts de overwinning in de schoot. Van Ruiten won wel het dagklassement voor Reinaerdts en de Turk Omer Asaf Kolot.

Kobe Pauwels lootte de pole in de eerste race. En hoewel hij niet als eerste door de eerste ronde kwam, wist de Daems rijder zich toch weer naar voor te werken en race 1 op zijn naam te schrijven. Thomas Martens startte vanaf de pole in de tweede race, het bracht hem naar P3 in race twee. Een race die gewonnen werd door Justin Polman. Pauwels moest als laatste van start. Er stond hem dus een inhaalrace te wachten als hij nog aanspraak wou maken op dagwinst. Hij werd vijfde en slaagde dus deels in zijn opzet. Race drie bracht opnieuw Polman als winnaar. De pupil van Stan Pex haalde het voor Pauwels en Kai Rillaerts. Rillaerts deed het overigens erg goed dit weekend, reed meermaals aan de leiding en mag tevreden zijn door als rookie een mooie derde plek te pakken.

Van Walstijn


Olivier Verhelst kon dankzij de loting de eerste race vanaf de pole starten, Mick Nolten had deze eer in de tweede race. Vooraan waren er dit weekend eigenlijk drie hoofdrol spelers. Sanna Van Walstijn had de snelheid er duidelijk goed inzitten, al gelde die regel ook voor Ilian Bruynseels en Mick Nolten. Aan Van Walstijn was dit weekend weinig te doen. Hij won drie races uit drie en ging in de daguitslag Bruynseels en Nolten vooraf.

Dionsis Liveris kwam, zag en overwon in de DD2 klasse. Waar in race één regerend kampioen Gilles Pueling nog vlot de winst pakte was de strijd in race twee een stuk spannender. De piepjonge Jarne Geussens startte vanaf de pole en hield die plek mooi vast. Hij sloeg zelfs een klein gaatje, tot het noodlot toesloeg en de versnellingsbak het begaf. Liveris, Puelings en Xander Pryzbylak mochten het uitvechten voor de winst. Het was uiteindelijk Liveris die het na een mooie strijd haalde voor Pryzbylak en Puelings. Door ook race drie te winnen was de dagwinst binnen. Puelings werd tweede, Pryzbylak derde. Carl Cleirbout was de snelste bij de Masters!

Gentle

In de Senior Max Plus en GentleMax wonnen David Vromman Robert van Rompaey hun klasse. Zij gingen respectievelijk Thomas Decrolier en Arno Bernaert en Thierry van Kerckhoven en Frans Cool vooraf.
Eind mei staat de volgende BMC gepland, en dat op nog zo een iconische baan; Kerpen. Hopelijk kunnen we dan de handschoenen, sjaals en mutsen thuis laten!

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet