Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 2-takt

Extra druk op de ketel bij NK2 Takt te Berghem

Dit kwam door de wetenschap dat de stand in het kampioenschap na deze racedag bij de Rotax Maxxen bepalend zou zijn voor de aanwijs plaatsen aangaande de Rotax Max Grand Finals. Oftewel wie gaan er naar het Rotax Max Wereldkampioenschap met meer dan 350 deelnemers waar voor het eerst in de historie de Micro en Mini Max ook aan de start zullen staan in Italië (Sarno).

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: Michael Melis

KP075400


Niet dat er normaliter geen druk staat op wedstrijden maar dit weekend was die druk toch echt te voelen. Of was het toch het warme drukkende weer afgewisseld met dreigende lucht en op zondag enkele regenbuien. Wat we echter wel zeker weten is dat we met 148 deelnemers de meeste kart licentiehouders van Nederland aan de start hadden staan bij het NK van de Chrono.

KP074965

Goed om te zien is dat bijna een derde van de deelnemers uitkomt in de KZ en KZ+ de koningsklasse van het karten zeg maar. Doorstroming is in alle takken van sport belangrijk en we zien dat het laatste stapje richting de autosport nog steeds volle startvelden heeft dus een goede doorstroming vanaf de Micro Max tot aan de dikke bommen. En ja het bruggetje is er de Micro Max, Donny Hoedt pakt indrukwekkend pole op Zaterdag maar op zondag was Coen Doorn het best uitgeslapen en pakt met drie snaarstrakke races drie maal de winst en de dag winst. Kris Haanen en Robert de Haan zijn de uitverkorenen die naar Sarno-Italië gaan om de Nederlandse driekleur te verdedigen.

KP076828

Bij de Mini-Max was na Francorchamps alles nog mogelijk en de heren begrepen dit dan ook goed. Rivaldo vd Westelaken had zijn huiswerk goed gedaan en pakte pole en twee keer de race winst. De kleine Mike van Vugt werd twee keer tweede en één maal eerste en werd tweede. Held van de dag was Dani van Dijk, in de kwalificatie uitvallen met een gebroken gaskabel en laatste en in het dag klassement 4e na enkele mooie inhaal races. Mike van Vugt en Rik Koen pakten de felbegeerde tickets naar Italië en dit was na de DNF van Rik in Race drie een mooie pleister op de wonde.

KP075170

The clash of the titans, zo zag het er in ieder geval uit bij de Max Junioren. Het gaat het hele seizoen al tussen drie rijders die elkaar geen duimbreed toegeven. Glenn van Berlo, Tijmen van der Helm en Leroy Jagesar stonden ook nu weer na de kwalificatie binnen een halve tiende van elkaar met de kleine Tijmen als pole sitter. De winst in de drie wedstrijden werd verdeeld tussen Leroy 2x winst en Glenn van Berlo 1x winst. Maar wat waren het mooie gevechten die Glenn en Leroy leverden er werd niet zoals in Francorchamps verdedigd om de plek te behouden maar geracet om te winnen en dat willen de toeschouwers zien. Zeker de inhaal actie in de één na laatste bocht van race twee waarmee Glenn Leroy verschalkte was er één die er mocht zijn. Het Ticket naar de World Finals gaat naar Leroy Jagesar maar misschien dat er nog een cadeautje aankomt voor de achtervolgers daar Leroy Jagesar ook via de BNL/BMC nog vol in de running is voor een ticket.

KP078630

Dennis Tijs leek de afgelopen wedstrijden de man in vorm en de beste kaarten te hebben om voor Team NL naar de grand finals te gaan. Maar de onderlinge verschillen bij de senioren in de top 3 zijn zo klein dat alles en dan ook echt alles nog mogelijk was dit weekend. In de kwalificatie deden Curfs en van Berlo het enig juiste, de heren reden naar plek 1 en twee en Dennis Tijs vonden we terug op plek 10. Dennis had daarna een lastige dag met een 6e, 4e en 3e plaats waar van Berlo en Curfs bijna maximaal scoorden. Roy Curfs pakt met twee overwinningen de dag winst en Kay van Berlo pakt met twee 2e plaatsen en een race winst het felbegeerde Rotax Max Grand finals ticket. Echter in de strijd om het kampioenschap is nog niet alles beslist dus het blijft nog wel even spannend bij de Max Senioren.

KP075777

Bij de DD2 master is de kampioen en Grand Finals deelnemer eigenlijk al bekend Dennis Kroes hoefde eigenlijk alleen maar te starten om de prijs binnen te hengelen. Maar dat is niet zijn stijl dus Dennis ging er vol voor en pakte in de kwalificatie een overall 4e plek en snelste Master. Met een 1e en 2e plek overall pakt hij de volle winst bij de masters en het Grnad Finals ticket 2016. En dit meer dan terecht.

KP075109

Bij de DD2 was het verschil tussen vd Kaaij en Alders slechts 7 punten voor aanvang van de wedstrijd. In de kwalificatie legde Joey Alders met pole de basis voor een goed weekend maar een DNS in race twee maakte een einde aan zijn Grand Final droom. Wie wel goede zaken deden waren Rick Westerlaken en William vd Kaaij beide heren scoorden na drie races exact hetzelfde aantal punten en vd Kaaij gaat als vertegenwoordiger van de DD2 naar Italië.

KP079152

In de KZ2+ waren alleen bekers te verdienen maar de mannen reden er niet minder hard om. Wat het meest opviel bij de KZ2+ was dat bij de wisselende omstandigheden enkele kampioenschap kandidaten het in het natte wat minder deden. Of dit nu was dat ze teveel naar de tegenstander keken of dat het gewoon niet lukte is ons niet bekend maar het leverde wel mooie wedstrijden op. Dagwinnaar werd Floris Schouten die pole pakte en de eerste twee wedstrijden won dit voor een sterk rijdende Peter Mastenbroek en een vanuit het middenveld naar voorten gereden Jurgen de Block die de derde wedstrijd winnend afsloot. Door deze uitslag is Mastenbroek wat dichter aan de beide kampioenschapsleiders de broers Tenback gekomen wat de komende wedstrijden de spanning nog weer zal doen verhogen.

KP075292

In de KZ2 was het hammer time voor Guust Specken, hij heeft zijn kart momenteel dusdanig onder controle dat hij hard gaat op een droge en natte baan en of het nu 35 graden is of 15 Guust gaat hard. Met een pole position en twee race overwinningen bouwt hij zijn voorsprong op zijn directe belager Finn Kooijman weer iets uit. Ook goed op dreef was good old Joey Hanssen die slim rijdend tweede werd net voor Martijn van Leeuwen die de derde race van de dag op zijn naam schreef. Finn Kooijman werd vierde overall en verliest 10 punten op Guust Specken in het kampioenschap wat gelukkig voor de toeschouwers nog niet beslist is.

KP076547

Na 21 wedstrijden zonder grote incidenten mogen we weer spreken van een succesvol weekend voor het officiele Nederlands kampioenschap karting van de KNAF. Word vervolgd over twee weken op de Landsard, sluiten we af met een foto van de Rotax Max Grand Finals gangers. 

KP079512

Dag winnaars NK 2Takt Berghem

Coen Doorn - Micromax
Max Knapen - Micromax Rookie
Rivaldo vd Westelaken - Minimax
Dani van Dijk - Minimax Rookie
Leroy Jagesar - Max junior
Glenn van Berlo - Max junior Rookie
Roy Curfs - Max senior
Britt van Oostrom - Max olympisch
Rick Westerlaken - DD2
Dennis Kroes - DD2 master
Guust Specken - KZ2
Floris Schouten - KZ2 plus
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet