Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DKM

DKM 2016 Genk: Eat Sleep Race Repeat.....

Vol ongeloof heb ik afgelopen weekend de Deutsche Kart Meisterschaft aan het werk gezien. De eerste vraag die ik mij stelde toen ik naar huis reed. Waarom zou je eigenlijk nog aan de WSK meedoen als alle wereldtoppers gewoon bij onze Oosterburen aan de start staan in een fantastisch kampioenschap. Alle mannen (en vrouwen) die wakker kunnen worden met maar één gedachte eten, slapen racen, eten, slapen, racen waren aanwezig. Of dit nu was bij de OK Junioren of de KZ ze waren er allemaal, en dit trok automatisch ook veel toeschouwers naar Genk.

KP070049 - Copy

Tekst: Raymond Lansink
Foto's: KartPhoto.com - Michael Melis

Wie wil nou niet Bas Lammers, Jorrit Pex, Davide Foré, Jonathan Thonon, Paolo de Conto, Anthony Abbasse, Marco Ardigo etc. etc. aan het werk zien. En nog beter wie zou nu niet tegen deze wereld toppers willen rijden? Nou een hand vol Nederlanders doen dit graag en ook met succes.
KP070069 - Copy

In de klasse OK Junior (DJKM) reed eigenlijk de Nederlandse verrassing van het weekend rond. Kas Haverkort! Tijdens de kwalificatie rijdt Kas naar een hele knappe 4e tijd van 64 deelnemers. Opvallend was dat Kas de ENIGE Nederlandse deelnemer was in dit fantastische Internationale deelnemers veld waarin eigenlijk gewoon meer Nederlanders aan de start horen te staan. Maar OK het was dus mooi om te zien welk een groei Kas op zijn reis door Kart Land in 2016 gemaakt heeft. De X30 en OK wedstrijden hebben hem een meer complete rijder gemaakt en dat hebben zijn ouders en Danny Brand goed gezien. In de eerste twee heats gaat Kas als een kogel en wordt vierde en tweede, helaas voor Kas valt hij uit in de derde heat waardoor hij in de pre-finale vanaf de 19e plek moet starten. In de pre-finale wint hij een aantal plekken en word 13e, wat ook zijn startplaats zal zijn voor de finale.
In de finale gaat Kas er echt voor zitten en rijd hij met enkele fraaie inhaal acties naar een vijfde plek in misschien wel het sterkste veld Junioren wat wij dit jaar aan het werk hebben gezien.

KP074787

Het OK senior veld was voor het eerst dit seizoen bij de DKM volle bak. De OK 1 kart die gaat als een kogel (rondetijden die bijna gelijk zijn aan de KZ) wint gelukkig snel aan populariteit en het close racen in deze klasse is een lust voor het oog. Onder de 30 deelnemers vinden we twee Nederlanders, Bent Viscaal en Alexander Gaal die een aardig stukje meeblazen. Na de heats staat Bent op een hele nette 9e plek en Alexander verbeterd zich ten opzichte van de kwalificatie en start vanaf de 26e plek in de pre-finale. In de pre-finale zit het de beide Nederlanders niet mee en ze worden respectievelijk 23e en 25e. Echter in de finale gaat bij Bent de turbo er op, hij rijdt in een heerlijke race naar de vierde plek en krijgt de toeschouwers op de banken. Ook Alexander verbeterd zich nog weer een paar plekken en komt als 23e over de finish.

KP070403

Nederlands feestje! Dat is de DSKC waarin maar liefst 5 Nederlanders aan de start staan en ene Max Tubben voor Nederland de eer hoog houd en de Pole pakt in de kwalificatie. Na de heats vinden we de Nederlanders onder aanvoering van Max Tubben op 7 terug op de plekken 10 Symen Wiggers, 17 Jeroen Bos, 20 Max Weeering, 28 Mark Potman en 29 Dennis Kramp.
Drama in de pre-finale waarin Max Tubben de eerste race niet door komt. Gelukkig voor de toeschouwers rijd Symen Wiggers met het mes tussen de tanden naar de 6e plaats en verbeterd Jeroen Bos zich naar de 8e plek. In de finale zijn de ogen van de meeste toeschouwers maar op één man gericht. Max Tubben!! Max rijd van achteraan aan het veld naar een voor onmogelijk geachte 2e plek met heel zuiver race werk. Symen Wiggers word 7e en Jeroen Bos knap 10e.

KP071554

10 Nederlanders komen er aan de start bij de KZ klasse tijdens de DKM op een startveld van 64, en zo zijn de Nederlanders samen met de Zweden hofleverancier van de DKM KZ klasse. Oftewel deze twee landen leveren 30% van het startveld.
Na de kwalificaties zagen we 7 van de 10 Nederlanders in de top 30 staan met als hoogst geklasseerde Jorrit Pex op een 6e plaats achter 5 fabrieksrijders. Ook Guust Specken, Menno Paauwe en Martijn van Leeuwen doen goede zaken met respectievelijk een 16e, 17e en 18e plaats. Net buiten de top 20 vinden we Ricardo Romkema terug op een 21e plek. Op een ietwat teleurstellende 37e plaats vinden we de volbloed racer Bas Lammers terug. Oftewel werk aan de winkel.

KP071232

Na de heats waarin niet alle Nederlanders gelukkig onderweg waren vinden we plotseling Stan Pex als beste Nederlander op een 11e plek terug dit voor Guust Specken op 14 zijn broer Jorrit op 18 en Bas Lammers op 23. Echter er had voor deze drie meer ingezeten. Pex had volgens mij in een heat een vastloper waar Specken zich op vastreed en kostbare plekken kostte en Bas Lammers kreeg nog een tijdstraf te verwerken ivm ingedrukte voorbumper. De pech vogels waren Ricardo Romkema en Martijn van Leeuwen die bijna elke heat in de klappers zaten en hun snelheid niet beloond zagen. Ook Jordi van Moorsel zag twee mooie heats verpest worden door een uitval waardoor hij niet kon shinen in de finale races.
Na de second chance zien we dat toch nog 8 van de 10 Nederlanders de laatste 32 gehaald hebben en mogen starten in de pre-finale.

KP072570

 In deze pre-finale rijd de regerend wereldkampioen Jorrit Pex naar een 9e plek voor Bas Lammers op een 12e plek en Guust Specken op een 17e plek. De race wordt gewonnen door meervoudig wereldkampioen Marco Ardigo.

KP074449

In de Finale rijd Jorrit Pex naar het podium met een derde plaats met strak op zijn bumper Bas Lammers die steeds beter lijkt te wennen aan zijn Sodi kart. Op 11 en 12 vinden we Guust Specken en Stan Pex terug die beiden een hele sterke race hebben gereden. Vooral Guust Specken laat zien dat hij en zijn vader een klasse apart zijn in het semi professionele race wereldje. De minst gelukkige Nederlander in de finale vinden we terug op plek 28, Lorenzo van Riet mocht zijn kart in de vijfde ronde al aan de kant zetten.

KP074432

Kort samengevat zagen we op Genk dat de DKM een kampioenschap is wat elke Nederlander na een aantal jaren nationaal geracet te hebben moet overwegen om Internationale ervaring op te doen. Want uitgeleerd ben je nooit, en je leert nu eenmaal meer en sneller van de beste tegenstanders.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet