Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 2-takt

NK2 Takt Chrono Berghem, kickstart van het kampioenschap

Allereerst excuses voor het verlate wedstrijdverslag. De toestand in de wereld zorgde voor een writersblock. Daarom allereerst medeleven aan onze Belgische race vrienden.

Wat betreft het NK, niets dan positiefs. Goed gevulde startvelden, tot op het bot gemotiveerde rijders en begeleiders. En bovenal mooie sportieve wedstrijden met alleen maar winnaars.

brief

Bij de Micro Max stonden 23 jonge coureurs aan de start om op jacht te gaan naar de Nederlandse titel. Met kunde pakte Donny Hoedt de pole en gelukkig voor hem werd na de kwalificatie zijn kart niet regelconform verklaard. Was hem dit in de wedstrijd gebeurt was deze DQ niet meer te strepen geweest en zijn jacht op de titel al voorbij geweest. Met fantastisch race werk reed Donny in race 1 naar de zesde plaats vanaf 23. Dit kort achter de winnaar Kris Haanen. In race twee en race drie pakte Donny de volle winst en zo ook de dag overwinning. En nog belangrijker ook de leiding in het Nederlands kampioenschap, dit voor Kris Haanen en Lucas Schoenmakers.

KP030348

Het grootste startveld bij de Rotax vinden we in de Mini Max, 29 coureurs en dat is goed nieuws voor de toekomst. Pole ging naar de man die in de wintercup ook hard ging, Rivaldo vd Westelaken dit voor de verassend snelle Nina Pothof op twee. De wedstrijden die we daarna zagen waren ongemeen spannend. Dit eigenlijk met een drietal rijders die volgens mij de smaakmakers waren,Rivaldo vd Westelaken, Kobe Pauwels en Mike van Vught.

minimaxKP036527

Mike van Vught was in race één helaas slachtoffer van een mislukte actie van een concurrent waardoor hij aan een inhaalrace moest beginnen maar wat hij vandaag liet zien was hart verwarmend. Ook de onverschrokken inhaal acties van Kobe Pauwels spraken tot de verbeelding maar aan het einde van de dag stond Rivaldo vd Westelaken toch op het hoogste treetje voor Kobe en Rick Bouthoorn op drie nipt voor Mike van Vught.

KP030374

4 honderdste van een seconde zat er tussen de nummers één en drie bij de Max Junioren in de kwalificatie. Spanning puur zou je denken maar aan het einde van de dag rees er eigenlijk maar één vraag. Wie gaat dagwinnaar Leroy Jagesar in 2016 stoppen? Is het de op Berghem altijd snelle Ruben Real Del Sarte? Heeft hij genoeg bij geleerd om ook op andere circuits het gevecht met Leroy aan te gaan? Of is het de sterk debuterende Tijmen van der Helm die met een derde tijd in de kwalificatie de wereld versteld deed staan. Maar nog meer met zijn sterke optreden in de drie wedstrijden die hem de derde plek van de dag opleverde. Of misschien de naar de autosport lonkende Mika Morien die wederom met zijn vaste begeleidster Marjan Tromp liet zien uit het juiste race hout gesneden te zijn en op knappe wijze de tweede plek scorend deze mooie race dag. Wij weten het niet maar de verschillen van de rest van het veld (Del Sarte daargelaten) met Jagesar waren dusdanig groot dat het wel eens eenzaam aan de top kon worden.

SeniorKP039789

Ze zeggen wel eens het gaat om de kwaliteit en niet de kwantiteit, dit gaat zeker op voor de Rotax Max Senioren. 17 coureurs aan de start maar wel een kwalitatief hoogwaardig veld met een verwachte dag winnaar Kay van Berlo die het van de altijd slim en sluw rijdende Dennis Tijs waarvan we eigenlijk verwachten dat hij eindelijk een keer de titel gaat pakken na een aantal keren nipt ernaast gegrepen te hebben. Nick Dunker lijkt de aansluiting gevonden te hebben met de top en eindigt op een nette derde plaats overall. Verrassing van de dag was wel de teruggekeerde Roy Curfs, de altijd goedlachse Roy reed naar de winst in race één en een vierde plek in het dag klassement. De heren coureurs lieten fantastisch slipstream en inhaal werk zien en we kunnen voor komend seizoen nog het nodige vuurwerk verwachten.

KP037131

15 coureurs hadden zich ingeschreven voor de eerste NK van de Chrono bij de DD2, en dat was mede te danken aan de (financiële) inzet van sponsor Dobla. De chocolade gigant had beloofd de knip te trekken als er 15 deelnemers ingeschreven zouden staan. Door deze kapitaal injectie zagen we mooie gevechten waarbij de oudjes/masters de lakens weer uitdeelden. Hier ligt eigenlijk ook het probleem in deze klasse. Het ontbeert bij de jeugd de echte mentaliteit om deze mannen eens even de oren te wassen en ze op de plek te zetten. Lichtpuntje is Joey Alders die na een aantal jaren in België rondgetoerd te hebben het tempo goed kan volgen en een nette derde plaats pakt. William van der Kaaij wordt tweede met twee keer de snelste race ronde, en good old Jim Ringelberg tweede bij de DD2 Masters tijdens de Rotax Grand Finals wint de wedstrijd. Bij de DD2 Masters pakte Dennis Kroes de winst, dit na drie keer derde geworden te zijn in de wedstrijden tussen de jonkies.

dd2KP030436

A walk in the park, daar leek het niet op na de kwalificatie van de KZ2 maar dat werd het wel voor Guust Specken. De kart speaker annex kart coureur reed naar drie klinkende overwinningen met elke wedstrijd enkele seconden voorsprong. Runner up aan het einde van het weekend en pole sitter na de kwalificatie Finn Kooijman kon het niet bolwerken tegen Guust, in de eerste twee wedstrijden van de dag reed Finn aan het begin van de wedstrijd aan kop maar telkens kwam Guust voorbij en verdween uit het zicht. Rookie en jongste deelnemer was Bard Verkroosd, we kennen hem nog uit de micro max met zijn hanenkammetje een aantal jaren geleden en nu strijdend in de koningsklasse van het karten. En hoe, Bard werd knap derde in zijn KZ2 debuut race.

Wie word er in 2016 kampioen bij de KZ2+ wordt dit een Tenback of gaat het Gert van den Brink of Peter Mastenbroek toch lukken om de Tenback hegemonie te doorbreken. Guido Tenback pakte op zaterdag gedecideerd pole en stelde al direct zijn kandidatuur. Het mes stond in de tafel, wie zou het tegen hem opnemen. In de eerste race reed Guido vanaf kop weg en werd niet meer achterhaald, Ger dvd Brink miste in de eerste 4 ronden net even de aansluiting maar werd knap tweede op net iets meer dan een seconde met kort daarachter Peter Mastenbroek. Race twee was een stuk spannender echter aan de finish een één twee voor de familie Tenback en vd Brink en Mastenbroek kort erachter. Wel meer spanning dan in race één met de eerste 4 rijders binnen 0.8 seconde van elkaar over de finish. Het echte vuurwerk kwam in de laatste race van de dag. Gert van den Brink wint de wedstrijd 0,2 seconde voor de van plek 8 gekomen Anton Gidding, Guido Tenback op 3 en Marco op 4. Oftewel vd Brink heeft de aansluiting gevonden en pakt een zwaarbevochten race winst. De dag overwinning gaat nog wel naar Guido met kort daar achter vd Brink en Marco Tenback op 3.

kzplusKP030443

Ook nog opvallend in de KZ2+ was de opmars en de leercurve van een debutant in het NK. Ene Marco Nijzink reed de vrije trainingen op 2 seconden van de kop. De kwalificatie zit hij 1,9 seconde van de kop en in de laatste wedstrijd van de dag wordt hij tiende en rijd 0,6 seconde achter de snelste race ronde. Nog belangrijker hij rijd 0,8 seconde van zijn kwalificatie tijd af. Als we het hebben over een snelle leer curve dan is dit er één. Respect, hier kan menig jonkie een voorbeeld aan nemen. Trainen, kijken, leren, doen. Tot Hahn tot NK2 van de Chrono, wij zijn er ook.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet