WRC

Rally WRC: Spannende start in Monte Carlo

Na de ceremoniële start vanaf het Casino plein in Monte-Carlo moesten de rijders maar liefst 250 kilometer rijden om de eerste proef te bereiken. Daarna kon het gevecht pas echt beginnen.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

GM201801067
Ogier aan de leidng, wie anders?

Slippartijen
Die eerste proef was bijna helemaal droog, bijna want ergens in het midden zat een stuk van ongeveer vier kilometer met sneeuw, ijs en andere glibberigheid. De kijkers van WRC+ All Live zaten eerste rang om Ogier te zien spinnen, of eigenlijk was het een driekwart spin want hij ving de glijdende auto op en reed 'gewoon' verder. Kort gleed ook Thierry Neuville van de weg. Hij had minder geluk: "Het leek goed te gaan maar ineens gleed de auto zijwaarts weg en bleven we in een greppel hangen. Helaas was daar weinig publiek." Meldde hij later. "Dus duurde het een hele tijd voor we weer verder konden." Dit waren niet de enige glijpartijen. Bijna iedereen had in die sectie van vier kilometer wel een momentje. Uiteindelijk was Ogier toch weer gewoon de snelste, op de voet gevolgd door Andreas Mikkelsen en Esapekka Lappi.

Mikkelsen
Donderdagavond ging het heel goed met Mikkelsen. Vrijdagochtend viel hij helaas uit.


Droog
Was de eerste proef dus behoorlijk lastig door de wisselende omstandigheden, In de tweede proef was het kurkdroog. Dat gaf dan weer andere problemen, want de supersoft banden die sommige rijders hadden gemonteerd vanwege de gladheid in proef 1 werden hier soms te warm waardoor ze sneller sleten en dus minder grip gaven. Maar Ogier in zijn achtertuin (Hij komt uit Gap) was ongenaakbaar, hij won ook deze proef. Neuville was weer terug en verloor hier maar 1.4 seconde op Ogier. Hij was daarmee tweede op deze proef, maar de vier minuten va de eerste proef maakten zijn klassering niet om over naar huis te schrijven. Andreas Mikkelsen en Dani Sordo verzachtten het leed voor Hyundai enigszins. Aan het einde van de avond bezetten zij de eerste en tweede plek, gevolgd door het Toyota trio Lappi, Tanak, Latvala.

TGR 0044
Esaapeka Lappi was de eerste van het trio Toyota rijders.

Breen MC18
Craig Breen hield voor Citroën de eer hoog 

De Nederlanders
De eerste proef was voor Kevin Abbring een teleurstelling. "We hadden een lekke band, nadat we wat te diep hadden gesneden en toen werkten daarna ook de remmen niet meer goed," zei de Nederlander. "Niet de manier waarop je hier wil beginnen," voegde hij nog toe. Op de volgende proef ging het iets beter. Hij sloot de avond af in vierde positie in de WRC 2 categorie (29e algemeen). Henk Vossen keek de kat uit de boom en eindigde de dag in 45e positie algemeen.

UPDATE
Vrijdagmorgen was het overwegend droog maar in de loop van de ochtend begon het licht te regenen. De eerste grote verrassing was Ott Tanak, hij won de eerste ochtendproef. Neuville had weer pech en kwam met een lekke band over de finish en verloor weer meer tijd. Ook voor Mikkelsen was het geen goede dag. Hij viel uit met problemen aan de dynamo.

Voorlopige tussenstand na donderdagavond

1. S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC 38:09.8
2. A. Mikkelsen A. Jæger Hyundai i20 Coupe WRC +17.3
3. D. Sordo C. del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +25.6
4. E. Lappi J. Ferm Toyota Yaris WRC +37.4
5. O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC +42.4
6. J. M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +55.4
7. C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +1:02.3
8. B. Bouffier X. Panseri Ford Fiesta WRC +1:51.0
9. K. Meeke P. Nagle Citroën C3 WRC +2:12.7
10. E. Camilli B. Veillas Ford Fiesta R5 +2:42.2
17. T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +4:18.2
29. K. Abbring P. Tsjoen Ford Fiesta R5 +10:01.7
45. H. Vossen R. Van Hoek Ford Fiesta R5 +15:54.6

Reacties

  • 4
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 26 januari 2018 14:58

  Allemaal leuk en aardig maar het autosport nieuws van vandaag is natuurlijk wel dat het circuit van Assen met een paar simpele aanpassingen klaar is voor een formule 1 race. Fijn weekend allemaal

  • 3
  • 2
   
  Dirk 26 januari 2018 16:44

  Maar dat is een ander verhaal anonieme gebruiker. Kijk die weg waar Craig Breen overheen raced! wat heerlijk!

  • 2
  • 3
   
  Anonieme gebruiker 26 januari 2018 18:38

  Nee dat is het verhaal van de dag.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet