Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Schrijft Lex Joon autosportgeschiedenis?Gedurende het seizoen was de door MPM International Oil Company (Zoeterwoude) gesteunde rijder goed voor een serie absolute toptijden. Zo was hij eind mei al de eerste Nederlander die de ¼ mijl onder de vijf seconden wist af te leggen, een prestatie die de MPM-coureur gedurende het seizoen nog vele malen wist te herhalen. Op de Zweedse baan van Mantorp Park was Joon met 4,78 seconden zelfs goed voor de vierde tijd ooit in Europa gereden.

Op 11 september kan Joon dus de kroon op het werk zetten door de FIA Europese titel in de Top Fuel-klasse op zijn naam te schrijven. Joon is weliswaar al jaren de meest toonaangevende Nederlandse dragrace-piloot maar debuteerde pas vorig jaar in de koningsklasse met een zevende plaats in het FIA Europees Kampioenschap. Dit jaar komt Joon voor het eerst uit met zijn eigen team, MPM Top Fuel Racing. Op 11 september wordt duidelijk of Nederland dit jaar een FIA Europees Kampioen te huldigen heeft, op zich al een unieke gebeurtenis.

Top Fuel Dragsters zijn met hun 8.000PK (!) sterke motoren de snelst accelererende voertuigen ter wereld. Vanuit een staande start bereikt een Top Fuel Dragster in 0,8 seconden een snelheid van 160 kilometer per uur! De ¼ mijl (402 meter) wordt afgelegd in 4,7 seconden en de snelheid bedraagt dan al 500 kilometer per uur! De klasse Top Fuel Dragsters is de hoogste klasse in de dragrace-sport, de Formule 1 van het dragracen. De Europese titelstrijd maakt onderdeel uit van de selecte groep door de wereldautosportbond (FIA) erkende kampioenschappen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet