Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Verrassingen bij Drachten NationalsDe eerste wedstrijd voor het Nederlands dragrace-kampioenschap heeft een aantal opvallende winnaars opgeleverd. Zo vroeg in het seizoen is al duidelijk dat in de meeste klassen de onderlinge verschillen zo minimaal zijn, dat geen echte favorieten meer zijn aan te wijzen. Verder lieten meerdere kanshebbers zich tijdens de eliminaties verrassen door de ten opzichte van de kwalificaties sterk verbeterde baanomstandigheden terwijl anderen op het beslissende moment te maken kregen met technische problemen. Veel 'nieuwe winnaars' derhalve bij het uitdelen van de trofeeën.

Tekst en foto's: Remco ScheelingsJurgen Schomann tijdens een mislukte burn out. Een fractie van een seconde later zou de Duitser hard tegen de vangrail belanden. De Pro Mod Willy's Coupe liep flinke schade op.

Tijdens de kwalificaties werden de Drachten Nationals nog geplaagd door het in dragrace-land meest gevreesde verschijnsel, regen. Ondanks de buien slaagde de organisatie erin om iedereen toch nog twee dan wel drie kwalificatie-runs te laten verrijden. De baanomstandigheden wisselden echter zo sterk dat het voor de meeste rijders moeilijk was om de juiste afstellingen te bepalen. Dat bleek op zondag. Zon en hogere temperaturen maakten dat de baan aanzienlijk meer grip kreeg en snelle tijden weer mogelijk werden. Met de gegevens van de zaterdag nog in het hoofd onderschatten veel rijders de baan en reden tijden ver onder de index met voortijdige uitschakeling tot gevolg. Rijders die de zaken iets voorzichtiger aanpakten of beter op de gewijzigde omstandigheden inspeelden profiteerden en pakten kostbare punten in de titelstrijd.

Minimale verschillen
Zoals het hoort had de instapklasse Streetmachines met maar liefst 31 deelnemers het grootste startveld. Marck Harteveld bleef tijdens de kwalificaties slechts 0,001 seconde van zijn index verwijderd en pakte de eerste plaats. Van de favorieten klasseerde André Dam zich met een vierde plaats als beste. Technische problemen wierpen regerend kampioen Mike Hagelaars terug naar een 28ste positie! Hoe scherp er op de index gereden werd en hoe klein derhalve de onderlinge verschillen waren, werd duidelijk bij het zien van de volledige kwalificatielijst. De als twaalfde geklasseerde Chiel van den Braak zat op 0,081 seconden van zijn index terwijl de eerste 25 rijders zich binnen 0,6 seconden van hun persoonlijke index plaatsten.

Eerste winst
Veel van de vooraf getipte favorieten lieten zich verrassen door de verbeterde baanomstandigheden en schakelden zichzelf uit door onder de index te rijden. Hagelaars maakte echter duidelijk waarom hij vorig jaar het kampioenschap in de wacht sleepte. Na wat uurtjes sleutelen waren de problemen verholpen en schakelde de regerend kampioen de ene na de andere tegenstander uit. Gestart vanaf een 28ste positie wist Hagelaars tot de finale door te dringen. Daarin moest hij het opnemen tegen de andere verrassing van de dag, Ramon van der Weurf. In zijn eerste finale kreeg Van der Weurf vervolgens de overwinning in de schoot geworpen toen Hagelaars een rood licht trok en daarmee zichzelf kansloos maakte. Een tweede plaats was echter meer dan de kampioen na zaterdag had durven dromen.Finale Streetmachines                         Een start van Ronald Seifert  

Opel wint
Bij de Super Street Cars ook al een serie verrassende uitslagen. Tijdens de kwalificatie leek het duel tussen regerend kampioen Gordon van Swol en Rubert Enjoem al aardig op gang te komen. Van Swol pakte de eerste positie, op slechts 0,001 seconde gevolgd door Enjoem. Na de eerste eliminatieronde was de wedstrijd voor dit tweetal echter al over. Van Swol liet zich verrassen door Eric Pellegrom terwijl Enjoem werd uitgeschakeld door Ronald Seifert. Deze Duitser uitkomend met een Opel Kadett stationcar bleek niet alleen goed voor spectaculaire jumps maar ook supersnelle tijden. De Duitser wist ten koste van Arnold de Heus en Jos Combee tot de finale door te dringen en moest het daarin opnemen tegen Pellegrom. De Nederlander kreeg echter met technische problemen te kampen en zag daardoor Seifert uiterst verrassend met de overwinning naar huis gaan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet