Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: The Main Event, de eerste ronde, nieuwe kansenek_voor_erbacher
Urs Erbacher (voorgrond) en Stig Neergard tijdens de finale van de European Finals 2007

Concurrentie
Uiteraard behoort Erbacher ook weer tot de favorieten. De Zwitser reed dit jaar al een aantal races in Amerika en heeft dus het meeste wedstrijdritme. Of de in Amerika vergaarde data echter bruikbaar zijn voor de Europese banen en weersomstandigheden valt nog te bezien. Een andere topfavoriet is Andy Carter. Met hulp van tuners Per en Karsten Anderen zette de Engelsman vorig jaar met 4,645 seconden de snelste run op Europese bodem op zijn naam en is met 4,703 seconden tevens Europees recordhouder. Een aantal moeilijk te bevatten missers zorgde er echter voor dat de titel Carter en zijn Deense crew uit de vingers glipte. Helaas niet van de partij is de nummer drie van vorig jaar Thomas Nataas. De Noor bouwt een jaartje rustpauze in. Na zijn sterke optreden van eind vorig seizoen mag ook Stig Neergard niet worden onderschat. De Deen beschikt over een goede auto maar een ervaren tuner ontbreekt vooralsnog.
 
ek_voor_kagered
Micke Kagered

Een sterke comeback wordt verwacht van Micke Kagered. Na een aantal uiterst magere jaren heeft de Zweed dit seizoen de hulp van de zeer ervaren Amerikaanse tuner Lance Larsen en dat zou wel eens een flink verschil kunnen betekenen. Voor Rune Fjeld Motorsport komen uit Jari Halinen en Torstein Risdal. De Fin Halinen deed al van zich spreken door de Easter Thunderball op zijn naam te schrijven en daarbij keurige tijden op de klokken te zetten. Of dit duo titelkansen heeft mag gezien het gebrek aan Top Fuel-ervaring worden betwijfeld. Andere inschrijvers zijn Håkan Fallström die de Top Fueler van Knut Soderquist bemant nadat Derek Flynn de samenwerking met deze teambaas nog voor aanvang van het seizoen niet meer zag zitten. De sympathieke Flynn is er niet in geslaagd een vervangende auto te bemachtigen en zal de Main Event (en waarschijnlijk zelfs het gehele seizoen) aan zich voorbij laten gaan. Op de inschrijflijst ontbreekt Tommi Haapanen, de Fin die vorig jaar regelmatig zeer sterke races reed en toptijden op de klokken zette. Het is niet ongebruikelijk dat de stille nummer vijf van vorig jaar op het laatste moment alsnog komt opdagen. Joran Persaker start zijn seizoen pas in Finland. Andere deelnemers die dit jaar nog kunnen verschijnen zijn Siv Nystad en een Fin die een auto van Tommy Möller schijnt te hebben gekocht. De Noorse heeft haar budget nog niet rond terwijl de Fin eerst nog wat licentieruns moet afwerken.

ek_voor_schofer
Peter Schöfer

Kansen voor Schöfer en Turner
De Top Methanol Dragster klasse wordt al jaren gedomineerd door het drietal Dave Wilson, Peter Schöfer en Rob Turner. Al vijf keer achter elkaar ging de titel naar Wilson. Dit jaar heeft de concurrentie echter meer kans. Wilson stapt namelijk over van de vertrouwde alcohol gestookte blowermotor naar de ongeblazen nitro variant. In Amerika is deze configuratie sneller maar om tot de juiste afstelling te komen ook complexer. Wilson heeft de hulp ingeroepen van de Amerikaans kampioen Bill Reichert maar of dit voldoende is om meteen te scoren moet worden afgewacht. Wellicht kunnen Schöfer en Turner in het begin profiteren en een beslissende voorsprong nemen. Krister Johansson rijdt al enige jaren met een nitro-motor en presteert daarmee erg wisselvallig. Voor verrassingen kunnen Paul Ingar Udtian en Timo Habermann zorgen. Udtian debuteerde vorig jaar en zette naarmate het seizoen vorderde steeds snellere tijden op de klokken. Habermann is met zijn 24 jaar een absoluut talent. De jonge Duitser beschikt nu over een ex Duane Shields auto uit Amerika. Dit in combinatie met zijn supersnelle reactietijden zou wel eens tot verrassingen kunnen leiden. Later dit jaar krijgt Timo gezelschap van zijn nog jongere broer Dennis (18 jaar). Hij moet met de auto waarmee Timo vorig jaar uitkwam eerst nog wat ervaring opdoen in de klasse Competition Eliminator om daarna de overstap te maken naar de Top Methanol Dragsters.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet