Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Primeur voor Antron Brown in Houston


houston_erbacher
Urs Erbacher en zijn Amerikaanse tuner Wayne Dupuy (rechts) 

Uniek Europees feit
In Houston was ook regerend FIA Europees kampioen Urs Erbacher weer van de partij. De Zwitser kwalificeerde zich als zestiende en liet daarmee onder andere J.R. Todd, de winnaar van vorig jaar, achter zich. Erbacher zorgde voor een verrassing door in de eerste eliminatieronde de nummer één uit de kwalificatie Alan Bradshaw uit te schakelen. Naast het op zich al zeldzame feit dat er een Europeaan in de NHRA Top Fuel-klasse meedoet, schreef Erbacher met zijn winst historie. Het was namelijk de eerste keer sinds 1978 dat een Europeaan de tweede ronde haalde. Met deze winst was het feest voor de Zwitsers ook over want in de kwartfinales werd Erbacher uitgeschakeld door Doug Kalitta. Voordat de auto van Erbacher naar Europa wordt verscheept heeft het team nog de wedstrijd in Las Vegas (10-13 april) op het programma staan.

houston_worsham
Del Worsham

Bijna
Houston had pas echt geschiedenis geschreven als Ashley Force de Funny Car-finale in winst had weten om te zetten. De dochter van 14-voudig kampioen John Force stond vorig jaar in haar debuutseizoen al een keer als eerste vrouw in de NHRA-historie in een finale maar winst zat er toen niet in. Dit keer lagen de kansen beter. Na winst tegen Bob Gilbertson, de leider in de tussenstand Tony Pedregon en Tony Bartone moest Ashley Force het in de finale opnemen tegen Del Worsham. De finale had nog mooier kunnen zijn als Worsham in de halve finale niet John Force met een miniem verschil naar huis had gestuurd. De eerste vader dochter finale in de geschiedenis met als inzet de eerste vrouwelijke winst had het zeker niet slecht gedaan in de media.

houston_force_a
Ashley Force

Dat Worsham de finale haalde was al een overwinning op zich aangezien de CSK-rijder zich nota bene bij de eerste twee wedstrijden van het seizoen niet eens voor de eliminaties wist te plaatsen. Dit keer had Worsham zijn zaken echter beter op orde. Met een reactietijd van 0,033 tegen 0,142 seconden was Worsham veel eerder weg terwijl ook de tijd met 4,933 seconden beter uitpakte dan de 4,971 seconden van Ashley Force. Het lijkt echter een kwestie van tijd dat Force haar eerste historische overwinning gaat binnenhalen. Voor Team Force was er nog een tegenvaller. Robert Hight kwalificeerde zich niet voor de eliminaties en moest daarmee de leiding in de tussenstand afstaan aan Cruz Pedregon.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet