Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Troxel, Scelzi en Connolly winnen in Memphis



memphis_connolly_a
Dave Connolly

Dubbelslag Dave Connolly
Twee weken geleden ging de zege in de Top Fuel-klasse naar Tony Schumacher terwijl Mike Ashley en Dave Connolly de Funny Car en Pro Stock-klasse op hun naam schreven. Toevallig hoorde dit drietal tot de laatste acht en deed dus goede zaken in de tussenstand voor de Countdown. Afgelopen weekend in Memphis lagen de zaken anders. Alleen Dave Connolly toonde op het juiste moment de snelste auto te hebben door voor de tweede achtereenvolgende keer in de finale Greg Anderson te kloppen. Anderson ging het hele seizoen aan de leiding maar moet nu met lede ogen toezien hoe Connolly de eerste positie heeft overgenomen.

memphis_schumacher
Tony Schumacher

Schumacher snel maar niet constant
In de Top Fuel-klasse liggen de zaken anders. Nagenoeg het gehele seizoen ging Rod Fuller aan de leiding maar met zijn zege in Indy nam Schumacher de koppositie over. In Memphis toonde de U.S.Army-rijder in de kwalificatie aan over de snelste combinatie te beschikken maar in de eerste eliminatieronde werd de regerend kampioen uitgeschakeld. Fuller bleef steken in de kwartfinale maar wist toch iets van zijn opgelopen achterstand goed te maken. De beste zaken in de Countdown deed Doug Herbert. Pas in de 17de wedstrijd wist hij tot de Countdown door te dringen, steeg met zijn resultaat in Indy naar de zevende positie om met zijn finaleplaats in Memphis op te klimmen naar de vijfde plek. In de eindstrijd van Memphis moest de Snap On-rijder zijn meerdere erkennen in Melanie Troxel. Omdat Troxel na 17 wedstrijden niet bij de eerste acht in het kampioenschap voorkwam bracht de zege haar niet dichter bij een titel. Overigens maakte Troxel onlangs bekend volgend jaar over te stappen naar de Funny Car-klasse. Ze wordt daar de teamgenoot van Mike Ashley en zal het daarbij moeten opnemen tegen haar echtgenoot Tommy Johnson jr. die in deze klasse uitkomt voor Snake Racing van dragrace-legende Don Prudhomme.

memphis_hight
Robert Hight

Robert Hight
Bij de Funny Cars pakte diezelfde Mike Ashley in Indy de winst maar wist zich in Memphis vervolgens niet te kwalificeren. De man die nagenoeg het gehele seizoen aan de leiding stond zal nog niet echt blij zijn met de Countdown want na twee wedstrijden is Ron Capps gezakt naar de derde positie. In zowel Indy als Memphis kwam Capps niet verder dan de kwartfinale. Met een finaleplaats (Indy) en een halve finaleplaats (Memphis) heeft Robert Hight nu de leiding overgenomen, voor verliezend Memphis-finalist Jack Beckman. De finale in Memphis tussen Don Schumacher Racing-teamgenoten Beckman en Gary Scelzi kende een uiterst spannend verloop waarbij de voormalig kampioen met een verschil van slechts 0,0013 seconden de overwinning greep. Veertienvoudig kampioen John Force, die een moeilijke start van het seizoen kende en met een serie overwinning toch nog een plaats in de Countdown wist te veroveren, kwalificeerde zich niet voor Indy en bleef in Memphis steken in de kwartfinale. Daarmee staat Force nu zevende in de titelstrijd.
 
memphis_scelzi
Gary Scelzi
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet