Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlymp’X vol snelheid en show


Dragsters tegen Funny Cars
In de Top Methanol Cannonball namen (drie) dragsters en (zes) funny cars het tegen elkaar op. Ook hierbij telde het gemiddelde van de twee snelste runs (uit drie pogingen). Ondanks een handicap van 0,3 seconden toonden de dragsters aan over meer snelheid te beschikken en vooral constanter te presteren. Peter Schöfer was met 5,57 seconden goed voor de snelste tijd van het weekend. De Duitser plaatste zich samen met Rob Turner voor de finale maar ging daarin ernstig in de fout door veel te vroeg te vertrekken en daarmee de winst aan Turner te laten.

no_leanders
Ulf Leanders (voorgrond) klopt Dezsoe Krivan

Om ook de Funny Cars een winnaar te gunnen werd er ook tussen de snelste Funny Cars een finale gereden. Regerend Europees kampioen Ulf Leanders moest het daarin na een 5,95 seconden in de voorronde opnemen tegen de Zwitser Dezsoe Krivan. In 6,04 seconden trok de Zweed de winst naar zich toe.

no_bellio
Danny Bellio

Dat de baan van Hockenheim dit jaar van uitstekende kwaliteit was bewezen Timo Habermann en Danny Bellio. Beide vaste deelnemers aan het FIA EK verbeterden hun persoonlijke records. Bellio bracht dit tijdens een testrun op vrijdag al naar 6,08 seconden om het kersverse record op zaterdag met 6,06 seconden alweer uit de boeken te rijden. Grootste pechvogel was Arvid Grodem. De Noor reed in zijn eerste run op zaterdag zijn krukas in drie stukken. De inwendige schade aan het blok was zodanig dat de Noor niet alleen de rest van de wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan maar ook de European Finals, de laatste wedstrijd van het FIA EK, zal moeten missen.

no_kuno
Norbert Kuno

Duitse finale
In de Pro Modified Shootout wel een normale kwalificatie waarbij de eerste acht zich plaatsten voor de eliminaties. Met een uitstekende 6,41 seconden eiste Norbert Kuno de snelste tijd voor zich op. Beste Nederlander was Robert Koper die met 6,83 seconden weliswaar zijn persoonlijk record niet kon benaderen maar wel beslag legde op de vierde kwalificatiepositie. Helaas kon Koper zijn kwalificatietijd in de kwartfinales niet herhalen en werd door Torsten Kath met 6,93 tegen 7,01 seconden uitgeschakeld. Voor de tweede Nederlander, Henri Joosten was de race na de tweede kwalificatierun over. Een probleem met de nokkenas hield de Nederlander voor de rest van het weekend aan de kant. Verder rijden zou wellicht mogelijk zijn geweest maar het risico van een totale motorschade was daarbij iets te groot.

no_ritscher
Peter Ritscher

Een verrassende prestatie leverde Peter Ritscher. Deze Duitser die niet in actie komt bij het FIA EK zette tijdens de kwalificatie met 6,66 seconden een tijd op de klokken waarmee hij ook Europees gezien geen gek figuur zou slaan. In de eliminaties deed Ritscher het met twee keer 6,60 seconden nog beter en wist daarmee ten koste van vaste EK-klant Rolf Ammann tot de finale door te dringen. Daarin moest de Duitser het opnemen tegen zijn landgenoot Kuno. De Lucas-rijder had echter het beste voor het laatst bewaard en zette in de finale met 6,35 seconden een nieuw persoonlijk record op de klokken, duidelijk te snel voor Ritscher die nu bleef steken op 6,71 seconden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet