Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Belangrijke zege voor Lex Joon in Zwedenmp_koedam_00
Roel Koedam, flying

Driekleur in top
Voor een mooi Nederlands succes bij de motoren zorgde Roel Koedam. De voormalig Europees kampioen Top Fuel Bike nam eind vorig jaar binnen het Zodiac team van Ton Pels de rijderpositie over van de teameigenaar. Na een korte gewenning legde Koedam in zijn eerste volledige EK-wedstrijd van het seizoen direct beslag op zijn eerste overwinning in deze voor hem nieuwe klasse. Pas in de laatste kwalificatierun wist titelfavoriet Lorentz Stauble de Nederlander van de eerste kwalificatiepositie te verdringen. Koedam maakte in de eliminaties geen fouten en had alleen in de halve finale alle geluk van de wereld toen hij met technische problemen te kampen kreeg maar zijn tegenstander Joachim Riemer een rood licht trok. In de finale moest Koedam het opnemen tegen Stauble waarbij de Nederlander de Zwitser het nakijken gaf en de winst mee naar huis kon nemen. De tweede Nederlander in deze klasse, Stefan Iwanowitsch bleef in de kwalificatie steken op een elfde positie en wist zich daarmee niet voor de eliminaties te plaatsen.

mp_koedam_joon
Nederlandse winnaars, Lex Joon en Roel Koedam 


mp_king
Ian King

Beetje Nederland
Ook in de Top Fuel Bike-klasse een beetje Nederlands succes. Ian King legde beslag op de eerste kwalificatiepositie en bereikte in uiterst snelle tijden ook de finale. De crew van de Engelsman bestaat met Gerard Willemse en Marius van der Zijden voor een belangrijk deel uit Nederlanders. In de finale kreeg King echter een probleem en moest de overwinning laten aan de na vele jaren weer teruggekeerde Peter Svensson. Regerend kampioen Rikard Gustafsson kende veel technische problemen en moest in de halve finale verstek laten gaan.

mp_larsson
Anders Larsson, de verrassende winnaar bij de Pro Stock Bike

Eenzame finale
In de Pro Stock Bike klasse leek maar één man aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Tom Tinndahn was met zijn Buell zoveel sneller dan de concurrentie dat zijn zege bij voorbaat vast leek te staan. In de finale had de Deen moeten aantreden tegen Anders Larsson, de nummer twee uit de kwalificatie. Tinndahn stond echter niet aan de start waardoor de overwinning automatisch naar Larsson ging. Grote problemen waren er bij regerend kampioen Anders Abrahamsson. In de kwalificatie zag de Zweed al een motorblok in rook opgaan om daarna geplaagd te worden door versnellingsbak problemen. Tot twee keer toe bleef Abrahamsson meteen na de start staan en werd daardoor in de eerste eliminatieronde al uitgeschakeld.

mp_selles
Jessica Selles

Last but not least
In alle overige klassen kwam alleen bij de Junior Dragsters een Nederlander, of in dit geval met Jessica Selles een Nederlandse, aan de start. Van de 35 deelnemers kwalificeerde Selles zich als 17de. In de eliminaties deed de Nederlandse het nog beter door de eerste twee rondes probleemloos door te komen, zich bij de laatste acht te plaatsen om pas in de kwartfinales te worden uitgeschakeld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet