Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Belangrijke zege voor Lex Joon in Zwedenmp_wilson
Dave Wilson

Klassieker
Zoals verwacht waren het bij de Top Methanol Dragsters ondanks de negen deelnemers weer de bekende drie die de dienst uitmaakten. De snelste kwalificatietijd kwam op naam van regerend kampioen Dave Wilson (5,456 seconden) voor Rob Turner (5,50) en Peter Schöfer (5,57). Verrassend was het optreden van de nieuwkomer van dit jaar Paul Ingar Udtian die met 5,729 seconden de vierde plaats voor zich opeiste. Het was dan ook dit viertal dat zich voor de halve finale wist te plaatsen. Bijna zorgde de als achtste gekwalificeerde Derek Flynn in de eerste ronde voor een daverende verrassing door Wilson uit te schakelen. Bij de start pakte Flynn door een veel snellere reactietijd een voorsprong van 0,6 seconden. De dragster van Wilson had echter zoveel meer snelheid in huis dat de regerend kampioen zijn landgenoot nog voor de finish wist te achterhalen.

mp_udtian
Paul Ingar Udtian

In de halve finale nam Wilson revanche en klopte nota bene op reactietijd de verrassend snelle Udtian. Door technische problemen moest Turner in de halve eindstrijd verstek laten gaan en had Schöfer een walk-over. In de finale daarmee de klassieke confrontatie tussen de eeuwige rivalen Wilson en Schöfer. En ook nu pakte de Duitser met een betere reactie zijn voordeel aan de lichten en als een herhaling van een oude film was Wilson in de run sneller. Ook dit keer was het voldoende om Schöfer nog voor de finish te achterhalen. De zoveelste Europese titel voor Wilson lijkt daarmee niet ver meer weg.

mp_alund
Jimmy Alund

Alund weer in de race
Ook in de Pro Stock-klasse was er in alle opzichten veel te beleven. Enige negatieve nieuws was dat Richard Sundblom in zijn derde kwalificatierun op de finishlijn crashte en zijn Cobalt volledig afschreef. De rijder moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven maar zou volgens de laatste berichten niets mankeren. Snelste tijd in de kwalificaties en tevens een nieuw baanrecord was er in 6,819 seconden voor Michael Malmgren. Op ‘enige’ afstand regerend kampioen Jimmy Alund (6,88) gevolgd door een verrassend sterk debuterende Michael Callin (6,92). Mantorp Park kon een historisch feit optekenen doordat voor het eerst in de geschiedenis alle acht voor de eliminaties gekwalificeerde auto’s onder de 7-secondengrens bleven. Met 6,978 seconden sloot Kenneth Söderström het competitieve veld.

mp_malmgren
Michael Malmgren liet zich weer verrassen

In de eerste ronde moest Söderström het opnemen tegen Malmgren en de Zweed speelde handig in op de reputatie van zijn landgenoot als het op vertrekken bij de lichten aankomt. Söderström wachtte lang en hoewel Malmgren geen rood licht trok was hij zo uit zijn evenwicht gebracht dat hij direct na de start in de fout ging en Söderström naar de overwinning zag rijden. Magnus Hansson klopte op reactietijd de snellere Callin terwijl Alund en Eero Knihtilä geen fouten maakten en daarmee de halve finales completeerden. Söderström kon niet nog een keer verrassen en moest zich gewonnen geven tegen een snellere Knihtilä terwijl Alund geen kind had aan Hansson. Knihtila wist dat hij tegen de op de lichten erkend snelle Alund alleen een kans maakte als hij de Zweed op de startlijn al kon pakken. De Fin gokte en verloor want een rood licht betekende meteen uitschakeling en de winst voor Alund die daarmee zijn kansen op titelprolongatie weer ziet stijgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet