Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ladies day bij The Main Event op Santa Pod

tfb gustafsson
Rikard Gustafsson

FIM titelstrijd
Bij de motoren die streden om punten voor het FIM Europe European Drag Bike Championship stalen de Top Fuel Bike en Super Street Bike klassen de show. In de Top Fuel Bike klasse klokte de Zweed Rikard Gustafsson in de kwalificatie eerst een 5,76 om dit even later aan te scherpen tot 5,74 seconden. Nog indrukwekkender was daarbij zijn eindsnelheid van maar liefst 260,55 mph, een nieuw Europees record!

tfb midgley
Neil Midgley

Maar dat was allemaal nog niet goed genoeg voor de eerste kwalificatiepositie want die ging met 5,708 seconden naar Neil Midgley. Rene van den Berg reed een keurige 6,06 seconden en nestelde zich daarmee op plek vier.

tfb olie
Mike Olie

Mike Olie klokte in de kwalificatie met 6,92 seconden zijn eerste 6 seconden run met zijn nieuwe Funny Bike, maar plaatste zich desondanks niet voor de eliminaties.

berg
Rene van den Berg

Voor Van den Berg hield het in de eerste eliminatieronde ook op. De Nederlander verloor bij de start meteen alle grip en zag Mark Smith aan de horizon verdwijnen. In die eerste eliminatieronde klokte Stuart Crane ondertussen met 6,252 seconden de snelste Funny Bike run ooit in Europa gereden. Intussen gingen ook Gustafsson en Midgley gewoon door met het zetten van snelle tijden. De Zweed scherpte daarbij in de eerste eliminatieronde met 260,65 mph zijn Europees snelheidsrecord nog verder aan en klokte in de halve finale een winnende 5,77 seconden, terwijl de Brit goed was voor een 5,84 seconden.

tfb finale
Finale

Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de finale tussen deze twee met afstand snelste Top Fuel Bike combinaties van Europa. Het werd helaas een anticlimax. Beide rijders wilden iets teveel en kregen meteen na de start tractieproblemen. Midgley kreeg daarbij iets eerder de controle terug en pakte met een tijd van 7,27 seconden de overwinning.

st christiansen
Marcus Christiansen

In de Super Twin Bike klasse ging de eerste kwalificatiepositie in 6,26 seconde naar de Fin Vesa Lipponen, gevolgd door regenend kampioen Marcus Christiansen met 6,29 seconden.

st haas
Martijn de Haas

Daarachter de Nederlander Martijn de Haas en de Belg Chris van Nimmen. In de halve finale van de eliminaties liet, niet voor het eerst, de motor van Lipponen zijn berijder al bij het opstarten in de steek, waardoor Van Nimmen zich gemakkelijk plaatste voor de finale.

st nimmen
Chris van Nimmen

In de andere halve finale kreeg De Haas al snel na de start technische problemen, al is het de vraag of de Nederlander opgewassen zou zijn geweest tegen de 6,29 seconden van Christiansen.

st finale
Finale

In de finale verbeterde de Deen zich tot 6,22 seconden en liet daarmee Van Nimmen kansloos.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet