Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ladies day bij The Main Event op Santa Pod

tf i.zetterstrom.spme

Waar in andere takken van autosport nog gediscussieerd wordt over meer kansen voor vrouwen of zelfs aparte klassen, is dat in het dragracen geen issue. Tijdens The Main Event op Santa Pod Raceway ging bij de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap in twee van de drie klassen zelfs de winst naar een vrouw. In de Top Fuel klasse pakte Ida Zetterström de overwinning en verbeterde ook nog eens twee Europese records, terwijl in de Top Methanol klasse de zege werd opgeëist door de Noorse Linn Fløysvik. Alleen de Pro Modfied klasse kende in regerend kampioen Jan Ericsson een mannelijke winnaar. De drie Nederlandse Pro Modified rijders lieten met uitstekende tijden opnieuw zien tot de Europese top te behoren, maar werden desondanks al in de kwartfinales uitgeschakeld. Bij de motoren die streden om punten voor het FIM E European Drag Bike Championship was er wat Nederland betreft alleen voor Aswin Le Noble met een runner-up positie in de Pro Stock Bike klasse een podiumpositie weggelegd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Als The Main Event een voorbode was voor de rest van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing dan belooft het een mooi seizoen te worden. In alle klassen werden er niet alleen snelle tijden op de klokken gezet, maar waren ook de onderlinge verschillen minimaal waardoor er veel spannende runs genoteerd konden worden waarvan de uitkomst nauwelijks te voorspellen was. Daarnaast was de publieke belangstelling met rond de 30.000 toeschouwers meer dan uitstekend. En niet onbelangrijk bij dragracen en het prestatieniveau van de motoren; er viel geen druppel regen, de baan werd goed warm gehouden door de zon terwijl de luchttemperatuur laag was. Dat de crew van Santa Pod Raceway de strip weer in topconditie had gebracht en gedurende het weekend hield, is inmiddels bijna vanzelfsprekend.

tf nilsson.01
Dennis Nilsson

Ladies rule
Op de eerste kwalificatiedag hadden de Top Fuelers het nog moeilijk om de meer dan 8.000 pk op de baan te krijgen. Met een magere 4,37 seconden bezette de Zweed Dennis Nilsson na dag één de eerste kwalificatiepositie. Jndia Erbacher was met 3,92 seconden weliswaar sneller, maar de Zwitserse raakte de baanmarkering op de finishlijn waardoor de tijd werd afgenomen.

tf callin.2
Susanne Callin

Op de tweede kwalificatiedag ging het opeens een stuk harder. Susanne Callin nam met 3,840 seconden niet alleen de eerste positie over, maar met 320,20 mph (515,31 km/u) verbeterde de voor RF Motorsport/Slick Tricks Racing uitkomende Zweedse het snelheidsrecord dat sinds augustus 2019 op naam stond van Erbacher.

tf zetterstrom.2
Ida Zetterström

Ook bij de RF Motorsport dragster van Ida Zetterström vielen de lastige puzzelstukjes plotseling in elkaar. In haar laatste run snelde de Finse naar 3,843 seconden en nestelde zich op slechts 0,003 seconde van Callin op de tweede plaats. Erbacher zette op dag twee met 3,91 seconden de derde tijd op de klokken, waarmee de top drie werd ingenomen door vrouwelijke piloten.

tf micallef
Duncan Micallef

Achter dit drietal volgde de teruggekeerde Duncan Micallef, die in de derde RF Motorsport dragster geplaagd werd door de nodige technische problemen. Nilsson wist zijn tijd niet te verbeteren en zakte daarmee terug naar plek vijf, terwijl Stig Neergaard de rij sloot.

tf callin
Susanne Callin

In de eerste eliminatieronde liet Callin met 3,88 seconden Neergaard ver achter zich en omdat de Zweedse in de halve finale een bye run wachtte, stond de nummer twee uit de titelstrijd van vorig jaar meteen in de finale.

tf erbacher
Jndia Erbacher

Aan de andere kant van de ladder liet Zetterström zien op de goede weg te zijn door in 3,80 seconden Nilsson te kloppen en omdat Erbacher met 3,85 seconden Micallef het nakijken gaf, werden de halve finales volledig bezet door de dames in het veld.

tf zetterstrom.1
Ida Zetterström

De halve finale tussen Zetterström en Erbacher was bij de auto’s meteen de run van het weekend. Met 3,773 seconden scherpte Zetterström haar eigen Europees record van 3,782 seconden (mei 2022) verder aan, terwijl de Finse met een eindsnelheid van 321,01 mph (516,62 km/u) ) ook het één dag oude Europees snelheidsrecord van Callin afpakte. Erbacher klokte een ook nog steeds uitstekende 3,94 seconden, maar dat was uiteraard niet genoeg om naar de finale te gaan.

tf final spme23
Finale

Daarmee in de eindstrijd de confrontatie tussen Zetterström en Callin, waarbij de Zweedse de laatste twee wedstrijden van vorig seizoen op haar naam had geschreven. Terwijl Callin met problemen bijna op de lijn bleef staan, snelde de ontketende Zetterström naar 3,80 seconden en de winst. Voor de Finse is het de tweede zege sinds ze precies een jaar geleden haar entree maakte in de Top Fuel klasse.

tf zetterstrom records
Blij met twee Europese records
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet