Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Van Main Event tot Rain Event op Santa Podme_joosten_r
Robert Joosten

Nederlandse records
Ook in de Pro Modified-klasse ging het ondanks slechts twee kwalificatieruns meteen al erg hard. Uiterst verrassend pakte Danny Cockerill met 6,176 seconden de snelste tijd en bleef daarbij maar een fractie boven het Europees record van Urban Johansson (6,174 seconden). Met zijn snelheid van 230,73 mph overtrof de Engelsman het Europees record van Andy Robinson (229,43 mph). In de direct daarop volgende run zorgde Robert Joosten voor een wellicht nog grotere verrassing. Wie de prestaties van de Nederlander met Pasen op Santa Pod had gezien wist echter al dat er iets aan zat te komen. Met een tijd van 6,214 seconden verbeterde Joosten zijn met Pasen gereden Nederlands record (6,28 seconden) en zette met 232,93 mph de hoogste Pro Modified-topsnelheid ooit in Europa gemeten op de klokken. Achter Cockerill, Johansson (6,19 seconden) en Robinson (6,20 seconden) legde de Nederlander daarmee beslag op de vierde kwalificatiepositie. Duidelijk is dat Joosten na een leerjaar nu al meteen de aansluiting met de Europese top gevonden heeft.

me_meihuizen
Marc Meihuizen

Goed
Ook de andere Nederlanders deden het goed. Marc Meihuizen pakte met 6,46 seconden de achtste positie. De Nederlander had dit seizoen nog niet kunnen testen. Bij zijn eerste twee runs kwam Meihuizen erachter dat met de nieuwe motor, grotere tank en hogere neerwaartse druk de voorkant van zijn Chevrolet Business Coupé zo hard naar beneden werd gedrukt dat deze bij hoge snelheid over de grond sleepte. Nieuwe veren/dempers moesten uitkomst bieden maar door het verregenen van de rest van de wedstrijd kon het resultaat hiervan niet meer in snellere tijden worden omgezet. Een goed teken is echter dat Meihuizen over precies dezelfde motor beschikt als de man op pole position, Cockerill.

me_koper
Robert Koper

Robert Koper legde beslag op de 14de plaats (6,84 seconden) terwijl Henri Joosten met 6,90 seconden de 15de positie voor zich opeiste. Hoewel het duo sneller kan was het genoeg voor kwalificatie.

me_joosten_h
Henri Joosten

Joosten had echter in eerste instantie niet de juiste afstelling voor de koppeling en kreeg door de regen vervolgens geen kans te laten zien of het probleem op de tweede dag was opgelost. Tot de verrassende ‘non qualifiers’ behoorden Mikael Lindahl met zijn nieuw uit Amerika gehaalde Camaro en de erkend snelle Zweed Roger Johansson.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet