Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: FIA EK Drag Racing eindelijk weer van start

bellio champ19.04
Sandro Bellio

Top Methanol
Sandro Bellio veroverde in 2019 zijn eerste FIA Europees Kampioenschap Top Methanol en was daarmee tevens de eerste Belg met een EK-titel in het dragracen. De snelle Belg verdedigt dit jaar zijn titel met de uiteraard weer volledig door de familie zelf gerunde Monte Carlo.

floysvik.122
Linn Fløysvik

Concurrentie komt van Linn Fløysvik in de Karlsen Motorsport Ford Mustang. De jonge Noorse maakte bij haar debuut een paar jaar geleden al indruk en nu de Mustang van de nodige updates en een nieuwe motor is voorzien, gaat ze voor het eerst een volledig Europees kampioenschap rijden. Het was nog even de vraag of Fløysvik The Main Event zou gaan halen omdat afgelopen vrijdag in het Noorse Gardermoen bij de eerste de beste testrun een drijfstang het begaf waarna de hele motor aan stukken ging. Gelukkig waren er voldoende reserveonderdelen voorradig en met wat hulp van andere rijders kan het Noorse team nu toch richting Engeland afreizen.

strauch.302
Silvio Strauch

De drie Zweedse Top Methanol Dragsters van Jonny Lagg, Tony Bryntesson en Daniel Jedborn zullen door de douaneregels niet in Engeland aanwezig zijn en, net als de Duitser Silvio Strauch, pas in Tierp in actie komen. Rond de broers Timo en Dennis Habermann is het erg stil maar waarschijnlijk zullen zij pas in Hockenheim weer te zien zijn.

alund.132
Jimmy Ålund

Geen Pro Stock klasse
Grootste slachtoffer van de Zweedse Brexit regels is de Pro Stock klasse. De klasse wordt al jaren volledig door Zweedse rijders gedomineerd en omdat geen van hen de oversteek waagt, ontbreekt de Pro Stock klasse op Santa Pod. Jimmy Ålund, Robin Norén (nieuwe auto), Michael Malmgren, Stefan Ernryd, Sampsa Palos, Richard Sundblom, Lasse Britsmar (in de ex-Norén auto) en alle andere Pro Stockers zullen dus pas in augustus op Tierp te bewonderen zijn.

FIM kampioenschappen
Nu de rechten van het FIM Europe Drag Bike European Championship ook bij Drag Racing Europe zijn ondergebracht, rijden zowel de FIA als FIM klassen bij dezelfde evenementen hun kampioenschapsronden. Uitzondering is Kauhava, waar de FIM wel en de FIA niet rijdt.

vdberg
Rene van den Berg

De Top Fuel Bike klasse kent op Santa Pod negen deelnemers, waaronder met Rene van den Berg één Nederlander. Favorieten zijn de Zweed Rikard Gustafsson en de Brit Neil Midgley, die met ingang van dit seizoen de motor bestuurt die eerder door Ian King en Filippos Papafilippou naar titels en records werd gereden. Midgley heeft al snelle tijde op de klokken gezet, maar of hij nu al in staat is om de ervaren Gustafsson achter zich te houden, zal de eerste wedstrijd uitwijzen.

midgley.2
Neil Midgley

In de Super Twin Top Fuel Bike klasse vijf deelnemers, waarbij met twee rijders de Belgen nota bene in de meerderheid zijn. Favoriet is Marcus Christiansen, maar de snelle Deen heeft in de Fin Samu Kemppainen en de Nederlander Martijn de Haas geduchte concurrenten. De Haas veroverde al drie keer de Europese titel en zal dat dit jaar willen herhalen. Chris van Nimmen en Marc van den Boer zijn misschien niet meteen favoriet maar kunnen voor verrassingen zorgen.

lenoble
Aswin Le Noble

Pro Stock Bike telt ook vijf deelnemers waaronder met Aswin Le Noble één Nederlander. Vanuit Engeland treden aan Martin Bishop en Martin Newbury, terwijl Frankrijk daar met Simon David en Bertrand Maurice ook twee snelle rijders tegenover stelt.

lencses.3
Daniel Donat Lencses

Misschien wel de spannendste klasse wordt opnieuw Super Street Bike. De afgelopen jaren zijn de tijden omlaag geschoten en daar lijkt dit jaar geen einde aan te komen. De Hongaar Daniel Donat Lencses bleek met Pasen opeens de snelste rijder van het veld, nog sneller dan de eerder onklopbare Steve Venables. De Brit krijgt echter uit eigen land met Alan en Ross Morrison, Jake Mechaell en Gary Bowe steeds geduchtere concurrentie. Voeg daarbij de snelle Deen Mogens Lund en nog een aantal goed presterende Engelse rijders en spanning en snelle tijden zijn gegarandeerd.

schmidt
Margot Schmidt

Margot Schmidt is de enige Nederlandse vertegenwoordiger in het twaalf motoren tellende veld. Schmidt kende bij de eerste twee wedstrijden nog de nodige afstellingsproblemen met de nieuwe combinatie, maar als die zijn opgelost kan ze zich ook voorin melden.

burgering
Anouk Burgering

De Junior Drag Bikes rijden hun wedstrijd ook onder de FIM-vlag. Helaas maar drie deelnemers in dit geval, maar met Anouk Burgering wel één Nederlandse.

Slechts één Nederlander
Zoals gebruikelijk komen er tijdens The Main Event ook weer veel klassen in actie die strijden om punten voor de diverse Britse en clubkampioenschappen. Hoewel de meeste klassen meer dan uitstekend gevuld zijn, blijkt ook hier de Brexit een hindernis. Waar in het verleden tussen de vijf en tien Nederlandse deelnemers de oversteek maakten, blijft dat nu beperkt tot slechts één. Alleen Stevan Reffeltrath verdedigt in de Sportsman klassen de Nederlandse eer en komt uit in het dertien auto's tellende Super Gas veld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet