Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Charlotte 4W-winst voor Mike Salinas en John Force

Force winner

Mike Salinas (Top Fuel) en John Force (Funny Car) hebben op zMAX Dragway in Charlotte de Circle K NHRA Four-Wide Nationals op hun naam geschreven. Voor Salinas was het in deze zesde ronde van de NHRA Camping World Drag Racing Series zijn tweede zege van het seizoen. Voor 16-voudig kampioen Force was het zijn eerste overwinning van 2022, maar de 155ste Funny Car-zege uit zijn carrière.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

zMax Dragway was de eerste dragstrip met vier banen naast elkaar en net als op The Strip at Las Vegas Motor Speedway wordt er bij de Circle K NHRA Four-Wide Nationals ook daadwerkelijk met vier in plaats van de gebruikelijke twee auto's naast elkaar gestart.

ashley
Mike Ashley

In de Top Fuel klasse zette Mike Ashley in de kwalificatie de snelste tijd op de klokken. De winnaar van Pomona werd echter in de halve finale uitgeschakeld nadat hij achter Mike Salinas, de verrassende Cameron Ferre en Doug Kalitta als vierde en laatste over de streep kwam. In de andere halve finale schakelden Josh Hart en Spencer Massey Clay Millican en de leider in de tussenstand Brittany Force uit.

TF finale
De finale met van onder naar boven Salinas, Ferre, Hart, Massey

In de finale klokte Salinas opnieuw een 3,7 seconden en dat was meer dan genoeg om Ferre naar de tweede plaats te verwijzen. Hart en Massey passeerden als derde en vierde de finish

Salinas winner
Mike Salinas

Force kwali
John Force

Bij de Funny Cars ging de snelste tijd in de kwalificatie naar John Force. De 16-voudig kampioen rekende in de halve finale samen met teamgenoot Robert Hight af met Cruz Pedregon en Bob Tasca. In de andere halve finale sneuvelden Matt Hagan en JR Todd tegen regerend kampioen Ron Capps en de verrassing van de dag, Mike McIntire Jr.

FC finale
De finale met van onder naar boven Hight, Force, McIntire, Capps

In de finale waren het de John Force Racing-teamgenoten die de dienst uitmaakten waarbij Force de winst greep, net voor Hight. Capps moest genoegen nemen met de derde positie terwijl McIntire Jr. als vierde de finish passeerde.

PM Thorne
Kris Thorne

Op zMax Dragway werd ook de tweede ronde van de FuelTech NHRA Pro Mod Drag Racing Series verreden. In een merkwaardige finale ging de overwinning naar Kris Thorne, die ook al de openingsronde op zijn naam had geschreven. Lyle Barnett legde beslag op de tweede plaats terwijl de andere twee finalisten, Rickie Smith en Stan Shelton, allebei een rood licht trokken en daarmee bij de start al waren uitgeschakeld.

nataas
Julie Nataas

Dit keer minder succes voor de Europese deelnemers in de Top Alcohol klassen. Bij de Top Alcohol Dragsters klokte Julie Nataas weliswaar de derde tijd, maar de Noorse werd al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld toen haar Randy Meyer Racing dragster bij de start meteen grip verloor. Bij de Top Alcohol Funny Cars reed de Zweed Ulf Leanders naar de derde kwalificatiepositie, overleefde de eerste ronde, maar werd in de tweede ronde uitgeschakeld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet