Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vertrouwd podium bij NitrOlympX op Hockenheim

tfb final
De finale tussen Rikard Gustafsson en Filippos Papafilippou (voorgrond)

FIM klassen
Bij de motoren werd in Hockenheim gestreden om punten voor het FIM Europe European Drag Bike Championship. Waar de auto's van de FIA klassen op zaterdag nog aan één run toekwamen, hadden de motoren minder geluk en kwamen door de regen op zaterdag (op een paar Super Street Bike runs na) in het geheel niet in actie. In de Top Fuel Bike klasse maakten Rikard Gustafsson en Filippos Papafilippou weer de dienst uit, waarbij de Zweed dit keer de eerste kwalificatiepositie voor zich opeiste. Het snelle tweetal wist ook probleemloos tot de finale door te dringen, waarbij de winst opnieuw naar Papafilippou ging.

berg
Rene van den Berg

Rene van den Berg zette in de kwalificatie de achtste tijd op de klokken, maar moest in de eliminaties verstek laten gaan.

st final
De finale tussen Roman Sixta (voorgrond) en Neil Midgley

Na een periode met veel pech, had Roman Sixta het lek op Hockenheim weer boven. De Tsjech klokte in de kwalificatie een uitstekende 6,66 seconden, goed voor de eerste positie. Martijn de Haas schopte het met 6,70 seconden tot de tweede plaats, terwijl Gert-Jan Laseur met een vijfde plaats genoegen moest nemen. Regerend kampioen Marcus Christiansen had nog grotere problemen want de Deen bleef steken op plek zes. De Haas en Laseur wisten allebei hun eerste ronde in winst om te zetten, maar in plaats van een geheel Nederlandse finale, werden beide landgenoten in de halve finale uitgeschakeld. Laseur moest zijn meerdere erkennen in een constant snelle Sixta, terwijl De Haas geklopt werd door Neil Midgley. Ook in de finale was Sixta weer bij de les want in 6,70 seconden trok de Tsjech de winst naar zich toe.

psb final
De finale tussen Len Paget (voorgrond) en Charly Abraham

In de Pro Stock klasse was topfavoriet Fredrik Fredlund met 7,06 seconden de snelste man. De Fin werd echter in de kwartfinale een halt toegeroepen door een onwillige versnellingsbak. Omdat ook Janne Koskinen na de kwartfinales naar huis kon, kostte het Fredlund niet teveel punten in het kampioenschap. In de finale trok Len Paget een rood licht waardoor de winst automatisch verviel aan de Fransman Charly Abraham.

ssb final
De finale tussen Steve Venables (voorgrond) en Garry Bowe

In de klasse Super Street Bike klokte de Fin Vesa Ruhanen met een uitstekende 6,95 seconden de snelste tijd. Rudolfo Maduro en Margot Schmidt waren de twee Nederlanders in het uit maar liefst 24 deelnemers bestaande veld.

maduro
Rudolfo Maduro

schmidt
Margot Schmidt

Het tweetal kwam op vrijdag echter niet tot de tijden waartoe ze normaal in staat zijn en met een 21ste respectievelijk 23st plaats wisten ze niet tot de eliminaties door te dringen. Zoals wel vaker in Super Street Bike waren het met vier rijders in de halve finales de Engelsen die domineerden. De uiteindelijke winst ging naar Steve Venables die in de finale Garry Bowe te snel af was. Bij de Junior Drag Bikes maar liefst vier Nederlandse rijders in de eliminaties. Jan van Schie werd in de kwartfinales geklopt, terwijl Meggie Talbot in de halve finale werd uitgeschakeld. Geeuwke Siersema en Wichard Veldman moesten het in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. Na een rood licht van Siersema ging Veldman door naar de halve finale, maar werd daarin uitgeschakeld.

hol
Arnold Hol

Naast de officiële FIA en FIM klassen kwamen er traditiegetrouw op Hockenheim ook weer veel Sportsman klassen aan de start. Mede door de regen op zaterdag kwamen deze klassen maar tot een zeer beperkt aantal kwalificatieruns en moesten de finales van de klassen Pro ET en Super Pro ET op zondag wegens het bereiken van de in verband met geluidsrestricties gestelde deadline van 19.00 uur worden geschrapt. In de diverse klassen kwamen ook nog een paar Nederlanders aan de start. In de klasse Pro ET zette Arnold Hol in het maar liefst 35 deelnemers tellende veld de achtste tijd op de klokken en schopte het tot de halve finales.

bos
Eddy van den Bos

In de klasse Super Gas reikte Eddy van den Bos tot de zevende kwalificatiepositie, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Bij de Junior Dragsters met Cheyenne Visser en Max Timmers twee Nederlanders in het 25 deelnemers tellende veld. Visser klokte in de kwalificaties de tiende tijd en Timmers de 18de. Timmers viel daardoor net buiten de eliminaties, terwijl Visser in de achtste finales werd uitgeschakeld. Tot slot bij de E.T. Bikes met Patrick Lenaers en Hannes Burgering twee Nederlandse rijders aan het vertrek. Helaas werd het tweetal al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet