Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: FHRA Nitro Nationals weer vol verrassende wendingen

vegter1
David Vegter

Nederlanders sterk
Dat David Vegter in de kwalificatie de eerste positie kan bezetten, is geen echte verrassing meer, maar dat de PTTM Drag Racing-rijder in zijn eerste run op Kauhava meteen naar een tijd van 5,86 seconden snelde, mag wel een verrassing worden genoemd. Deze tijd werd ook niet meer verbeterd en daarmee is Vegter na vorig jaar al baanrecordhouder van Alastaro te zijn geworden, nu in ieder geval voor een jaar ook baanrecordhouder op Kauhava.

alund pm
Jimmy Ålund

Alleen Jimmy Ålund slaagde er in om met 5,95 seconden ook onder de zes seconden te komen en daarmee besloot de regerend kampioen de kwalificaties op positie twee. Kim Kristiansen was de meest constante rijder in de vier kwalificatieruns en nestelde zich met 6,12 seconden op plek drie, gevolgd door de tweede Nederlander in het veld, Michel Tooren.

tooren
Michel Tooren

De Pro Dutch Racing-rijder verbeterde zich in zijn tweede run op vrijdag tot 6,18 seconden en dat bleek uiteindelijk voldoende voor plek vier. Michael Gullqvist bleef steken op plek zeven. Grote problemen waren er voor Jan Ericsson en Andreas Arthursson.

ericsson
Jan Ericsson

De lijstaanvoerder in de tussenstand na twee races had op vrijdagavond nog geen tijd staan, maar wist zich op zaterdag met 6,90 seconden op plek tien voor de eliminaties te plaatsen. Arthursson kreeg het vermogen van zijn turbo-Chevelle niet op de baan en was op plek twaalf nota bene de langzaamste Pro Mod.

arthursson
Andreas Arthursson

Anders
Op zondag was alles echter opeens heel anders en daarmee stonden de eliminaties bol van de verrassingen. Vegter moest het in ronde één opnemen tegen Arthursson, maar de Nederlander verloor grip en zag de Zweed er met de winst vandoor gaan.

kristiansen
Kim Kristiansen

Tooren stuitte op de als negende gekwalificeerde Peter Kunc en werd met 6,20 tegen 6,22 nipt geklopt, waardoor beide Nederlanders na ronde één konden gaan inpakken. Hetzelfde verhaal ging op voor nummer drie, Kristiansen die grip verloor en Ericsson er met de winst vandoor zag gaan.

kunc kwartfin
Peter Kunc klopt Jan Ericsson

Na Vegter was Gullqvist het volgende slachtoffer van Arthursson, waarna de Zweed via een bye run in de halve finale richting de eindstrijd mocht. Aan de andere kant van de ladder bleef Kunc verrassen. In de kwartfinale klokte de Zweed een uiterst scherpe 6,08 seconden en stuurde daarmee lijstaanvoerder Ericsson voortijdig naar huis, om in de halve finale regerend kampioen Ålund het nakijken te geven.

promodfinal
De finale tussen Kunc en Arthursson

Daarmee was het Finse sprookje voor Kunc nog niet over, want in de finale verloor de gedoodverfde favoriet Arthursson grip waardoor een net zo wild slingerende Kunc in 6,91 tegen 6,98 seconden naar de winst reed, zijn eerste FIA EK-zege ooit.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet