Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlands succes bij Summer Nationals op Santa Pod Raceway

harteveld.301a

Tijdens de afgelopen weekend op Santa Pod Raceway verreden STP Summer Nationals hebben de diverse Nederlandse deelnemers uitstekend gescoord. In de wedstrijd die meetelde voor het Engels kampioenschap pakte Marck Harteveld op overtuigende wijze de winst in de Pro Modified klasse. Bij de motoren mocht Margot Schmidt in de klasse Comp Bike op de hoogste trede van het podium plaatsnemen, terwijl Kars van den Belt als runner-up eindigde in de klasse Funny Bike. Zowel Schmidt als Van den Belt zetten ook nog eens persoonlijke records op de klokken. De met een Nederlandse licentie rijdende Meggie Talbot eindigde als runner-up bij de Junior Drag Bikes.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: archief Remco Scheelings en Voodoo Hemi Racing

De STP Summer Nationals op Santa Pod Raceway telde bij de auto's mee voor het Motorsport UK Championship. Omdat Marck Harteveld zich dit seizoen concentreert op deze Engelse titelstrijd, was Voodoo Hemi Racing in deze klasse als enige Nederlandse vertegenwoordiger op Santa Pod aanwezig. In de kwalificatie deed Harteveld het meteen meer dan uitstekend. Na een eerste run van 6,008 seconden, al goed voor de eerste kwalificatiepositie in het acht auto's tellende veld, snelde de Voodoo Hemi Racing-piloot in zijn derde run naar 5,97 seconden, een benadering van zijn eerder dit jaar gereden persoonlijk record.

harteveld.162

Met runs van 6,12 en 6,006 seconden wist Harteveld zich vervolgens ten koste van Mick Payne en Bobby Wallace (6,15 seconden) voor de finale te plaatsen, waar de Nederlander het moest opnemen tegen Kev Slyfield, de nummer twee uit de kwalificaties. In een opnieuw uiterst strakke run zette Harteveld een 6,04 seconden op de klokken, ruim voldoende om Slyfield (6,22 seconden) achter zich te houden en de winst te pakken. Met zijn zege deed de Nederlander ook goede zaken voor de stand in het Engels kampioenschap.

harteveld

schmidt.311

Bij de motoren was er succes voor Margot Schmidt. De regerend Engels Comp Bike kampioen snelde in de kwalificatie naar 7,51 seconden, goed voor de tweede positie. In de kwartfinale verpulverde Schmidt vervolgens haar persoonlijk record door dit terug te brengen tot 7,35 seconden, om vervolgens na winst in de halve finale te moeten aantreden tegen Louis Davis voor de dagzege. Met opnieuw een keurige 7,40 seconden liet Schmidt de Engelsman kansloos en pakte de winst.

belt.331

In de klasse Funny Bike deed Kars van den Belt het uitstekend. In de kwalificatie snelde de Nederlander naar 7,04 seconden, goed voor de tweede kwalificatiepositie. Na winst in de kwartfinales zette Van den Belt in de halve finale een nieuw persoonlijk record van 6,99 seconden op de klokken en stond daarmee in de finale. Daarin was de Fransman Eric Richard echter met 6,66 seconden een maatje te groot voor de Nederlander waardoor Van den Belt genoegen moest nemen met een nog altijd meer dan uitstekende runner-up positie.

talbot.331

In de klasse Junior Drag Bike ging de runner-up positie naar de met een Nederlandse licentie rijdende Meggie Talbot.

Naast het genoemde viertal kwamen er nog een paar Nederlanders op Santa Pod in actie. Bij de auto's plaatste Mathijs Kraetzer zich in het 25 auto's tellende Super Pro ET-veld als 17de voor de eliminaties. De Nederlander wist de eerste eliminatieronde in winst om te zetten maar sneuvelde in de tweede ronde. In de klasse Pro ET reed Arie Wester in het 29 auto's tellende veld naar de 26ste kwalificatiepositie, maar moest in de eliminaties verstek laten gaan. Datzelfde gebeurde bij de motoren in de klasse Funny Bike waar de als zevende gekwalificeerde Rene van den Berg in de eerste eliminatieronde niet meer kwam opdagen. In de klasse Comp Bike plaatste Valentijn Sandtke zich als achtste voor de eliminaties, maar sneuvelde in de kwartfinales. In het 14 motoren tellende veld van de ET Bikes kwamen met Hannes Burgering en Patrick Lenaers twee Nederlanders in actie. Debutant Lenaers schopte het in de kwalificatie tot de tweede positie, maar werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Burgering verbeterde weliswaar zijn persoonlijk record en bracht dit op 10,34 seconden, maar bleef in de kwalificatie steken op plaats twaalf om vervolgens ook in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld te worden.

Met vier podiumplaatsen voor tien deelnemers lag het succespercentage voor de Nederlanders echter bijzonder hoog.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet