Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste slag voor Anita Mäkelä, Sandro Bellio, Michael Gullqvist en Jimmy Ålund

christiansen
Marcus Christiansen

FIM Europe titelstrijd
Bij de motoren was The Main Event voor alle klassen behalve de Super Street Bikes de openingswedstrijd van het FIM Europe European Drag Bike Championship. In de Super Twin klasse klokte regerend kampioen Marcus Christiansen met 6,38 seconden in de kwalificatie de snelste tijd, gevolgd door de Fin Samu Kemppainen.

laseur
Gert-Jan Laseur

Gert-Jan Laseur verpulverde zijn persoonlijk record en zette dit op 6,72 seconden, goed voor de vijfde kwalificatiepositie. Meervoudig kampioen Martijn de Haas had eerst een paar runs nodig om de set-up van zijn nieuwe motor op orde te krijgen, maar plaatste zich desondanks toch als zevende voor de eliminaties.

haas
Martijn de Haas

De Haas klokte in de eerste eliminatieronde zijn eerste 6 seconden met de nieuwe motor, maar dat was niet genoeg om Kemppainen te kloppen. Laseur overleefde de eerste ronde wel, maar sneuvelde in de halve finale tegen Christiansen.

kemppainen
Samu Kemppainen

De finale ging daarmee tussen de Deen en Kemppainen, maar omdat de Fin op de startlijn meteen een technisch probleem kreeg, kon Christiansen ongehinderd in 6,50 seconden naar de overwinning rijden.

gustafsson1
Rikard Gustafsson

In de Top Fuel Bike klasse was Rikard Gustafsson een klasse apart. De Zweed pakte in een uiterst snelle 5,83 seconden de eerste kwalificatiepositie, om vervolgens ten koste van regerend kampioen Filippos Papafilippou tot de finale door te dringen.

tfb finale
De finale

Daarin vormde de Maltees Glenn Borg met zijn Funny Bike geen partij voor Gustafsson die daarmee de eerste stap zette op weg naar de felbegeerde titel.

berg
Rene van den Berg

Rene van de Berg was de enige Nederlandse deelnemer in de klasse, maar de Eurol-rijder strandde in de kwalificatie toen een motorexplosie gevolgd door brand veel schade aanrichtte.

koskinen1
Janne Koskinen

In de Pro Stock Bike klasse zette de naar de klasse teruggekeerde Fredrik Fredlund met 7,11 seconden de snelste tijd op de klokken. De Finse voormalig kampioen had echter in de kwalificatie een zodanige motorschade opgelopen dat hij in de eliminaties verstek moest laten gaan. Janne Koskinen, de tweede Fin in het veld, klopte in de halve finale in een nieuw persoonlijk record van 7,12 seconden regerend kampioen Bertrand Maurice om vervolgens in een bye run in de finale naar de overwinning te rijden, de eerste FIM E zege uit zijn nog jonge Pro Stock carrière.

maduro
Rudolfo Maduro

De Super Street Bike klasse reed na de wedstrijd in Hongarije zijn tweede FIM E ronde van het seizoen. In het maar liefst 23 motoren tellende veld met Margot Schmidt en Rudolfo Maduro twee Nederlandse deelnemers. In de kwalificatie was Steve Venables met een tijd van 6,87 seconden weer ongenaakbaar, maar met 6,96 en 6,99 seconden bleven ook Mogens Lund en Garry Bowe onder de zeven seconden. Maduro schopte het met een tijd van 7,35 seconden tot de twaalfde plaats, terwijl Schmidt met 7,69 seconden en een 17de plaats net buiten de eliminaties viel.

schmidt
Margot Schmidt

Dat Venables met tijden van 6,9 en 6,88 seconden tot de finale wist door te dringen, was uiteraard geen verrassing. Dat de Engelsman daar Erich Gruber trof was echter uiterst opmerkelijk te noemen. De Oostenrijker reikte in de kwalificaties tot plaats 15, maar zag al zijn tegenstanders in de problemen komen. In de eerste ronde kreeg Lund elektronische problemen, vervolgens ging de motor van Stephan Mead in ronde twee stuk, terwijl in de halve finale Alex Hope, winnaar van de eerste ronde in Hongarije, zijn motor opblies.

ssb finale
De finale met Steve Venables (voorgrond) en Erich Gruber

In de finale kende Venables echter geen problemen en zette met 6,85 seconden zelfs een nieuw Europees record op de klokken. Gruber kon daar uiteraard niet tegenop, maar een tweede plaats was al meer dan waarvan de Oostenrijker vooraf had durven dromen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet