Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vliegende start FIA EK met Santa Pod en Tierp Arena

mainevent pre.me19

Extra FIM Europe races
The Main Event is tevens de eerste ronde van het FIM Europe European Drag Bike Championship. In eerste instantie zou de titelstrijd opnieuw bestaan uit drie wedstrijden, twee op Santa Pod en één op Hockenheim, waarbij de Super Street Bikes al een (vierde, of misschien beter gezegd eerste) ronde in Hongarije achter de rug hebben. Zeer recent kwam echter de mededeling dat de Tierp Internationals en de wedstrijd in het Finse Kauhava ook aan de FIM Europe EK kalender zijn toegevoegd, wat alle gemaakte plannen bij diverse rijders en teams flink in de war schopte.

papa

In de Top Fuel Bike klasse staat op Santa Pod het mooie aantal van tien deelnemers ingeschreven. Regerend kampioen de Griek Filippos Papafilippou en Rikard Gustafsson behoren uiteraard tot de uitgesproken favorieten. Rene van den Berg is op Santa Pod de enige Nederlandse deelnemer in de Top Fuel Bike klasse.

christiansen2

Super Twin Bike telt negen deelnemers. De Deen Marcus Christiansen verdedigt hier zijn titel, maar zal zware concurrentie krijgen van meervoudig kampioen Martijn de Haas, Samu Kemppainen en Hans Olav Olstad.

haas2

Gert-Jan Laseur is hier naast De Haas de tweede Nederlander aan het vertrek en ook deze voormalig Europees Pro Stock Bike kampioen kan voor verrassingen zorgen.

laseur1

Pro Stock Bike telt acht deelnemers. Na een jaar afwezigheid is meervoudig kampioen Fredrik Fredlund weer terug in de titelstrijd en de Fin zal er veel aan gelegen zijn om regerend kampioen de Fransman Bertrand Maurice van de troon te stoten. Andere kanshebber zijn Janne Koskinen (Finland), Martin Newbury en Martin Bishop, al zullen deze Engelse rijders niet in Zweden en Finland aantreden.

maduro.02

Super Street Bike heeft een zeer sterk veld van maar liefst 26 deelnemers. Alex Hope schreef de wedstrijd in Hongarije op zijn naam, maar krijgt het ongetwijfeld zwaar tegen Steve Venables, Rick Stubbins, Garry Bowe en nog een paar ongelooflijk snelle Engelse rijders. Vanuit Denemarken mag Mogens Lund tot de favorieten worden gerekend. Met Margot Schmidt en Rudolfo Maduro staan er ook twee Nederlandse rijders op Santa Pod aan de start. De FIM Europe Junior Drag Bikes klasse telt vier deelnemers waaronder de onder Nederlandse vlag uitkomende Meg Talbot.

schmidt.02

Sportsman velden
Naast de grote internationale FIA en FIM kampioenschappen komen er tijdens The Main Event traditioneel ook weer veel Sportman klassen aan de start die strijden om punten voor het Brits kampioenschap. Bijna alle Europese landen zijn vertegenwoordigd, maar het aantal Nederlandse rijders dat de oversteek maakt is dit keer beperkt.

huis

De klasse Super Comp telt 15 inschrijvingen met Ronald Huis als enige Nederlandse deelnemer. Huis treedt ook aan in de uit 14 deelnemers bestaande Super Gas klasse en krijgt daarin gezelschap van landgenoot Eddy van den Bos.

bos2

Super Pro ET telt maar liefst 44 deelnemers met daaronder slechts twee Nederlanders, te weten John Gerritsen en Johan Oomen. Pro ET is met 38 deelnemers nauwelijks minder bezet, maar hier, net als in alle overige klassen die aan de start komen, geen enkele Nederlandse deelnemer.

gerritsen
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet