Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vliegende start FIA EK met Santa Pod en Tierp Arena

habermann.d pre.me19

Een nieuwe kampioen in Top Methanol
Dennis Habermann zal zijn titel dit jaar niet verdedigen en omdat het hele team van Werner Habermann Racing alleen Hockenheim en de European Finals op zijn wedstrijdkalender heeft staan, valt ook de tweede positie van Timo Habermann vrij.

bellio pre.me19

Sandro Bellio en Jonny Lagg zijn daarmee de belangrijkste titelkandidaten. Met de volledig door de familie Bellio zelf gerunde Chevy Monte Carlo Funny Car benaderde Sandro Bellio in 2017 al het Europees record, won datzelfde jaar diverse wedstrijden en eindigde afgelopen seizoen op de derde plaats in het kampioenschap.

lagg pre.me19

Lagg pakte de titel in 2016 en was vorig jaar tegen het eind van het seizoen een van de snelste rijders.

okse pre.me19

Dit seizoen lijkt voor de Top Methanol klasse een tussenjaar te worden. Diverse teams en rijders zijn bezig met de bouw van een auto, maar ontbreken vooralsnog op de inschrijflijsten van Santa Pod en Tierp. Johnny Oksa legt momenteel de laatste hand aan zijn nieuwe ex-Ulf Leanders Funny Car en hoopt daarmee in zijn thuiswedstrijd op Kauhava terug te keren in de competitie. Vaste Tierp-bezoekers als Arie Pietilä en Mikael Larsson ontbreken op dit moment ook nog, maar zullen waarschijnlijk later dit jaar op de baan verschijnen. Datzelfde geldt voor de Duitser Jürgen Nagel, die ook bezig is met de bouw van een nieuwe auto. Karlsen Motorsport heeft in Amerika bij Jonnie Lindberg een nieuwe motor gekocht, waarmee Linn Engan Fløysvik (voorheen Karlsen) later dit jaar haar eerste testruns zal maken om vervolgens in 2020 weer een volledig FIA EK te rijden.

bugeja pre.me19

Goed nieuws is de terugkeer van Monty Bugeja. Hoewel het in dit deel van Europa lange tijd stil bleef rond Mr. Whippy Racing, heeft het team met wedstrijden in Amerika en op het eigen Malta drukke jaren achter de rug. Inmiddels beschikt het team over twee auto's en in een daarvan heeft Matthew Carabott, zoon van teameigenaar Joe Carabott, al de nodige licentieruns achter de rug. Op de testdag voor The Main Event hoopt Carabott zijn licentieprocedure af te ronden, waarna vaste rijder Monty Bugeja het stuur overneemt voor de wedstrijd zelf.

olsson pre.me19

Op Tierp Arena debuteren er twee nieuwe rijders in de Top Methanol klasse. De Zweed Daniel Jedborn is afkomstig uit de klasse Competition Eliminator en bestuurt de door Stig Olsson gekochte ex-BSG Racing A-Fueler van Stefan Gunnarsson. Het team krijgt daarbij assistentie van Krister Johansson, crew chief en tuner van Lagg. Een andere nieuwe naam is Silvio Strauch. De Duitser is eveneens afkomstig uit de klasse Competition Eliminator en heeft de dragster van Peter Schöfer Racing gekocht. Hoewel de auto al een paar jaar stil heeft gestaan, zal de dragster aan snelheid en betrouwbaarheid niet hebben ingeboet.

ljungdahl pre.me19

Driestrijd
Bengt Ljungdahl pakte na een spannende en lange strijd in zowel 2017 als 2018 de titel in de Pro Stock klasse met beide keren Stefan Ernryd op plek twee.

ernryd pre.me19

Dit jaar is er echter een derde kaper op de kust, en niet zomaar een. Na tien Europese Pro Stock titels beperkte Jimmy Ålund zijn deelname aan de Pro Stock klasse de afgelopen twee jaar tot de Zweedse en Finse wedstrijden. Nadat de Zweed afgelopen seizoen de Pro Modified titel op zijn naam schreef, is hij nu ook weer terug voor een volledig Pro Stock seizoen.

alund2 pre.me19

Zou het gelijktijdig binnenhalen van de Pro Stock en Pro Modified titel de nieuwe uitdaging van Ålund zijn?

noren pre.me19

Michael Malmgren en Robin Norén eindigden vorig jaar op de plaatsen drie en vier, wonnen allebei een wedstrijd en hopen zich nu nog nadrukkelijker in de titelstrijd te gaan mengen.

gustafsson pre.me19

Na een onderbreking van een jaar is Simon Gustafsson terug op het Europese toneel en daarbij beschikt de Zweed over een nieuwe Dodge Dart RT. Op Tierp Arena voegt zich weer een heel contingent rijders bij het door Zweden gedomineerde Pro Stock veld. Voormalig kampioen Thomas Lindström, Magnus Petersson, Tommy Leindahl, Sampsa Palos, Christian Sagelv en Jonas Boberg brengen het aantal Pro Stockers in Tierp op twaalf.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet