Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Favorieten melden zich bij Warm-Up in aanloop naar aftrap op Pomona

jordan

Bob Vandergriff Racing brengt dit jaar met wisselende bezetting en ook niet bij alle races twee Top Fuelers aan de start. De nog jonge Jordan Vandergriff, neef van teameigenaar Bob, neemt met steun van DA Lubricants aan twaalf wedstrijden deel. Vandergriff zag enkele weken geleden plotseling Blake Alexander, de verrassing van vorig jaar, vertrekken. In no-time was de vacante positie echter ingevuld. De van Paton Racing overgekomen Shawn Reed neemt acht races voor zijn rekening terwijl debutant Josh Hart aan minimaal vier wedstrijden wil deelnemen.

alexander

Met steun van zijn trouwe sponsor Pronto stapt de zojuist genoemde Alexander over naar de Funny Cars en sluit zich aan bij het team van Tim Wilkerson. Deze routinier die altijd bij de snelste rijders te vinden is geniet zoals gebruikelijk de steun van Levi, Ray & Shoup en brengt een (nieuw model) Ford Mustang aan de start.

tasca 2

Ford heeft zijn belangen in de dragrace sport ook weer verder uitgebreid door de volledige support van Bob Tasca. Ford ging zelfs zover om een nieuwe Mustang body voor de Funny Car klasse te ontwikkelen. In de Pro Winter Warm-Up maakte de nieuwe Mustang afgelopen week zijn debuut. Cruz Pedregon behield ondanks de beperkte successen van de afgelopen jaren de steun van Snap-on maar stapt wel over van Toyota naar Dodge body's.

callaway

Top Fuel piloot Scott Palmer kan opnieuw rekenen op de steun van Tommy Thompson Motorsports en Magic Dry Organic Absorbent waardoor deze routinier ook weer full time present is. Palmer verkocht deze winter een van zijn auto's aan Lee Callaway, een rijder die na 22 jaar in de Top Alcohol klasse dit seizoen zijn debuut wil maken bij de Top Fuelers. Callaway zal daarbij hulp krijgen van het team van Palmer.

joon
Lex Joon

Wie mogen er verder nog tot de kanshebbers worden gerekend? Terry McMillen verraste vorig jaar met overwinningen en waarom zou dat dit jaar voor de door Amalie Motor Oil gesteunde rijder niet opnieuw mogelijk zijn. De naar Amerika geëmigreerde Nederlander Lex Joon deed vorig seizoen een paar keer een poging om zich voor een NHRA wedstrijd te kwalificeren. Ondanks alle inspanningen lukte het de voormalig FIA Europees kampioen vooralsnog niet om deze winter een geldschieter te vinden voor zijn plannen. Zoals het er nu naar uitziet zal Joon aan een beperkt aantal wedstrijd meedoen en zich via de kwalificaties voor de eliminaties proberen te plaatsen.

dunn

Bij de Funny Cars begint James Campbell aan een tweede seizoen bij Jim Dunn Racing. Het team weet altijd weer voldoende sponsors te interesseren om een volledig seizoen aan de start te staan. Na een teleurstellend 2018 gaan Jim Head Racing en piloot Jonnie Lindberg er alles aan doen om de draad van het uitstekende debuutseizoen 2017 weer op te pakken.

lindberg

Gedurende het seizoen zullen er zowel bij de Top Fuelers als Funny Cars veel rijders aantreden die door de beperkte financiële mogelijkheden slechts enkele wedstrijd voor hun rekening nemen. Verrassingen zijn daarbij in een sport waar het om fracties van seconden gaat nooit uitgesloten.

coughlin
Jeg Coughlin

Pro Stock
Bij de Pro Stockers is met afstand de grootste wijziging dat de 'factory hot rods' niet meer alle 24 wedstrijden rijden, maar hun kampioenschap over 18 wedstrijden moeten beslissen. Deze inperking moet het voor meer rijders mogelijk maken om aan alle wedstrijden van de titelstrijd deel te nemen waardoor in alle races een volwaardig veld aan de start staat, iets wat de laatste jaren steeds moeilijker werd. De Pro Stock klasse krijgt ook een nieuwe kampioen aangezien Tanner Gray als titelhouder de overstap maakt naar een van de kampioenschappen van de NASCAR Series.

Sterkste team is dit jaar naar het zich laat aanzien Elite Motorsports. Het team van Richard Freeman treedt aan met Erica Enders, Jeg Coughlin, Alex Laughlin en Roger Brogdon, terwijl ook Matt Hartford en Alan Prusiensky gebruik maken van Elite motoren. Tweede grootmacht is natuurlijk weer Ken Black Racing, dat met Greg Anderson, Jason Line (allebei Summit Racing Equipment) en Bo Butner drie sterke ijzers in het vuur heeft. Deric Kramer en Fernando Cuadra zullen ook gebruik maken van KB Racing motoren terwijl het team zeer recent Dave Connolly, de crewchief van kampioen Gray, aan de staf heeft toegevoegd.

Chris McGaha (Harlow Sammons Camaro) is altijd gevaarlijk terwijl de Australiër Shane Tucker dit jaar voor het eerst een volledig kampioenschap rijdt.

PRO-warmup-logo

Eerste tijden
Bij de afgelopen dagen verreden Pro Winter Warm-Up op Wild Horse Pass Motorsports Park kon door de nitro-teams onder goede omstandigheden worden getest, waarbij de voorspellingen omtrent de kanshebbers aardig uitkwamen. Grote afwezige was Don Schumacher Racing dat alleen met de Top Fueler van Antron Brown en de Funny Car van Matt Hagan acte de presence gaf. Bij de Funny Cars klokte Hight de snelste tijd, met Todd op twee. Bij de Top Fuelers maakte Torrence zijn bedoelingen meteen duidelijk terwijl Salinas zich met tuner Alan Johnson ook meteen vooraan meldde. Op zaterdag arriveerde de net afgebouwde JFR Top Fueler voor Austin Prock, die vervolgens nog net één run met de nieuwe auto kon maken. Hoewel het officiële gedeelte van de test op zaterdagavond werd afgesloten, werd er op zondag (onder andere door Prock, die wel zijn Funny Car licentie heeft, maar die voor een Top Fueler nog moet halen) flink verder getest, terwijl diverse teams ook vandaag nog de nodige runs gepland hebben staan. Daarna is het direct richting Pomona voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

Snelste tijden per rijder tijdens het officiële deel van de Pro Winter Warm-Up

b.force.1
Brittany Force

TOP FUEL
Steve Torrence - 3.689 sec., 328.78 mph
Brittany Force - 3.700, 321.27
Billy Torrence - 3.731, 325.14
Jordan Vandergriff - 3.738, 325.85
Mike Salinas - 3.747, 296.24
Antron Brown - 3.769, 293.73
Doug Kalitta - 3.78, 289.07
Richie Crampton - 3.78, 275
Clay Millican - 3.81, 296.44
Scott Palmer - 3.921, 242.50
Greg Carrillo - 5.057, 142.94
Jim Maroney - 10.972, 46.22

hight 1
Robert Hight

FUNNY CAR
Robert Hight - 3.863, 326.87
J.R. Todd - 3.868, 324.36
John Force - 3.894, 331.61
Shawn Langdon - 3.905, 327.35
Matt Hagan - 3.959, 319.22
Bob Tasca III - 3.972, 310.20
Jonnie Lindberg - 3.99, 309.56
Chad Green - 4.090, 252.80
Cruz Pedregon - 4.377, 200.11
Tim Wilkerson - 4.469, 184.02
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet