Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Andreas Arthursson steelt de show op Tierp Arena

lipponen srei q2
Vesa Lipponen

Wereldnieuws
De Summit Racing Equipment Internationals was tevens de vierde en laatste ronde van het EDRS Pro Nordic Motorcycle Championship. Tierp Arena werd daar in Super Twin Motorcycle kringen wereldnieuws toen op zaterdag in de kwalificatie Vesa Lipponen naar 5,92 seconden snelde, de eerste 5-secondenrun ter wereld in deze klasse. Het record stond op 6,02 seconden en was uiteraard in Amerika gereden.

salakari
Jaska Salakari

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was deed Jaska Salakari er in de volgende kwalificatiesessie met een ongehoorde 5,837 seconden nog een schep bovenop. Lipponen en Salakari rijden op identieke, door Salakari ontwikkelde en gebouwde machines, waarbij nu wel duidelijk is dat dit concept de concurrentie vele stappen voor is. Betrouwbaarheid is echter nog een ander verhaal want de twee Finnen slaagden er niet in een back up run in de 5 seconden te maken waardoor alleen de 6,28 seconden die Salakari in een eerdere kwalificatiesessie reed als EDRS record erkend kan worden.

sixta
Roman Sixta

Uiteindelijk ging de winst naar de iets minder snel maar wel constante tijden rijdende Roman Sixta, die zich in het uit 18 deelnemers bestaande extreem sterke veld als achtste had gekwalificeerd. De titel werd opgeëist door de Deen Marcus Christiansen.

christiansen srei e
Marcus Christiansen

lyren srei e
Kalle Lyrén

In de Pro Stock Motorcycle klasse was Kalle Lyrén in de kwalificatie goed voor 6,954 seconden en dat was de snelste Pro Stock Motorcycle run buiten Amerika, een nieuw persoonlijk en EDRS record. De voormalig kampioen won ook de wedstrijd maar de titel ging naar de Noor Thomas Lysebraate Olsen.

psm final srei
De finale tussen kampioen Thomas Lysebraate Olsen en Kalle Lyrén

ruhanen srei e
Vesa Ruhanen

In de klasse Super Street Bike was een hoofdrol weggelegd voor Vesa Ruhanen. In de vrijdag kwalificatie dook de Fin met 6,98 seconden voor het eerst in zijn carrière onder de voor de klasse magische 7-secondengrens, om dit op zaterdag aan te scherpen tot 6,965 seconden.

bohlin srei e
Mathias Bohlin

Ruhanen wist vervolgens ook tot de finale door te dringen en eiste daarin ten koste van Mogens Lund de overwinning voor zich op. Met twee overwinningen, een runner-up positie en een halve finaleplaats ging de titel naar Mathias Bohlin.

pettersson srei q2
Thomas Pettersson

In de Top Fuel Motorcycle klasse boekte Thomas Pettersson niet alleen een overwinning, maar mocht zich meteen ook tot kampioen laten kronen.

bos
Eddy van den Bos

Tijdens de Summit Racing Equipment Internationals werd ook een omvangrijk programma afgewerkt in de diverse Sportsman klassen en met meer dan 320 deelnemers was de wedstrijd op Tierp Arena ook meteen een van de grootste in Europa. Onder al deze Sportsman deelnemers in de klasse Super Gas met Eddy van den Bos één Nederlander. Na zijn podiumplaats in Hockenheim reisde Van den Bos meteen door naar Tierp en reed daar in de kwalificatie de tiende tijd. In de eerste eliminatieronde werd de Nederlander echter uitgeschakeld en daarmee was het Zweedse avontuur op zaterdag al over.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet