Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: The Main Event opent uitdagend FIA EK Drag Racing

st haas

FIM titelstrijd

The Main Event is tevens de openingswedstrijd van het FIM Europe European Drag Bike Championship. Ook hier staat er in Engeland in bijna alle klassen een mooi veld aan de start. In de Super Twin klasse pakte Martijn de Haas vorig jaar opnieuw de titel. De Nederlander gaat op voor titelprolongatie, maar met negen inschrijvers en mannen als Hans Olav Olstad en Marcus Christiansen is dat zeker geen vanzelfsprekendheid.

st laseur

Gert-Jan Laseur heeft afgelopen winter weer veel aan zijn motor verbeterd en wil in zijn tweede Super Twin jaar flinke stappen maken. Kanshebbers zijn zeker ook de voor het Nederlandse Zodiac team uitkomende Ronny Aasen en de Engelsman Neil Midgley. Na een jaar afwezigheid keert de snelle Duitser Christian Jäger weer terug in het Super Twin circus.

tfb gustafsson

De Top Fuel Bike klasse telt zelfs tien inschrijvingen, waarbij dan wel moet worden opgemerkt dat het merendeel Funny Bikes en geen 'echte' Top Fuelers betreft. Rikard Gustafsson verdedigt hier zijn titel. Veel aandacht zal uitgaan naar de Griek Filippos Papafilippou, die de motor heeft gekocht waarmee Ian King vele Europese Top Fuel Bike titels veroverde.

psb hope

Pro Stock Bike krijgt in ieder geval een nieuwe nummer één aangezien regerend kampioen Fredrik Fredlund de grote ontbrekende naam op de inschrijflijsten is. Van de zeven deelnemers lijken Alex Hope en Martin Bishop als de nummers twee en drie van vorig seizoen de meeste kansen te maken. De Zweed Kenneth Holmberg en de Fransman Charly Abraham kunnen echter voor aangename verrassingen zorgen.

ssb lund

De klasse Super Street Bike telt zelfs 24 deelnemers. Met extreem snelle rijders als Rick Stubbins, Garry Bowe, Steve Venables, Graham Balchin (allemaal Engeland), Mogens Lund (Denemarken), Franklyn Borg (Malta), Rudi Zorzi (Italië) en Daniel Donat Lencses (Hongarije) belooft het hier een ongemeen spannende strijd te worden. Nederland is met maar liefst drie rijders in de SSB klasse vertegenwoordigd, waarbij de vaderlandse eer gaat worden hooggehouden door Erik Jennes, Margot Schmidt en Rudolfo Maduro. De Junior Drag Bikes rijden dit jaar ook voor een officieel Europees Kampioenschap en hier onder de vier deelnemers met Wichard Veldman één Nederlander.

spet leersum

Sportsman programma

In het programma van The Main Event zijn ook weer de nodige klassen opgenomen die strijden om punten voor het Brits kampioenschap. Het is mooi om te zien dat in bijna alle klassen zich een recordaantal deelnemers heeft gemeld, waaronder diverse Nederlanders die hun eerste echte meters van het seizoen gaan maken. De klasse Super Pro ET telt maar liefst 45 deelnemers, waaronder enkele Duitsers, een opvallend groot aantal Fransen en met Wouter van Leersum, Johan Oomen, Mike Hollaar en John Gerritsen vier Nederlanders. Pro ET doet hier met 44 inschrijvingen nauwelijks voor onder en hier met Arnold Hol, Hans van der Spek en Jan Scheppers drie landgenoten aan het vertrek. Ronald Huis strijdt zoals gebruikelijk weer mee in de klassen Super Comp (17 deelnemers) en Super Gas (21 deelnemers) en krijgt in deze laatste categorie gezelschap van Stevan Reffeltrath.

Op donderdag 24 mei is er op Santa Pod eerst een testdag, waarna op vrijdag 25 mei de Sportsman klassen beginnen aan hun kwalificaties. De FIA en FIM klassen hebben hun eerste kwalificatieruns op zaterdag 26 mei terwijl zij hun eliminaties afwerken op bank holiday maandag 28 mei.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet