Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: The Main Event opent uitdagend FIA EK Drag Racing

ps ljungdahl

Bengt Ljungdahl, Stefan Ernryd of toch iemand anders

Met slechts vier deelnemers is de Pro Stock klasse tijdens The Main Event wat mager bezet. Met regerend kampioen Bengt Ljungdahl, runner-up Stefan Ernryd en Michael Malmgren is wel de volledige top drie van vorig jaar in Engeland aanwezig. Als de tweestrijd tussen Ljungdahl en Ernryd weer net zo intens wordt als vorig seizoen, dan belooft het een mooi jaar te worden, waarbij de kansen van Malmgren ook niet moeten worden onderschat. Het kwartet wordt op Santa Pod gecompleteerd door Robin Norén, de jonge Zweed die in zijn eerste volledige Pro Stock seizoen vorig jaar als zevende eindigde.

ps malmgren

Pro Stock blijft vooralsnog een volledig Noord-Europees gebeuren en daarom staat er bij de tweede wedstrijd in Tierp weer een compleet veld van minimaal elf auto's aan de start. Net als vorig jaar concentreert 10-voudig FIA Europees Pro Stock kampioen Jimmy Ålund zich op de Pro Modified klasse en rijdt hij alleen in Zweden en Finland een dubbel programma. Bij de wedstrijden waaraan de Zweed meedoet, behoort hij echter meteen tot de favorieten.

ps noren

Andere kanshebbers die op Tierp hun seizoen aftrappen zijn voormalig kampioen Thomas Lindström en de nummer zes van vorig jaar Magnus Petersson.

pm gullqvist

Wie klopt Gullqvist

Met 19 deelnemers uit zeven verschillende landen is Pro Modified opnieuw de grootste en meest internationale Pro klasse op The Main Event. Waarschijnlijk zullen negen van deze rijders het volledige FIA EK voor hun rekening nemen en daarmee zal regerend kampioen Michael Gullqvist alles uit de kast moeten halen om zijn vierde titel op rij te scoren. Ondanks dat de 7-voudig FIA Pro Mod kampioen in 2017 weer moeilijk te kloppen was, waren Jimmy Ålund en David Vegter tot halverwege het seizoen nog volop in de titelrace. Vanuit Nederlands oogpunt was de uiteindelijke derde plaats van Vegter in de eindstand een prachtig resultaat, maar de PedalToTheMetal Drag Racing-coureur gaat met zijn '67 Camaro dit jaar zeker weer voor de titel. Het belooft daarmee een mooie strijd te worden.

vegter.320

Na een matig 2017 met veel motorische problemen is de Zwitser Bruno Bader, normaal gesproken een vaste waarde als het om de top drie gaat, zeker uit op revanche. Fredrik Fagerström en Kim Kristiansen eindigden vorig jaar op de plaatsen zeven en acht en behoren samen met Jan Ericsson en Norbert Kuno ook tot de kanshebbers op een hoge klassering in het kampioenschap.

pm tooren

Michel Tooren is de tweede Nederlander die in principe het volledig FIA EK op zijn agenda heeft staan. Na een wisselvallige start sloot de Pro Dutch Racing-piloot vorig seizoen af met snelle tijden. Als het team daarop kan voortborduren, zou Tooren met de Pro Dutch Racing Cuda voor een topklassering kunnen gaan. Afhankelijk van de resultaten in de eerste twee FIA EK wedstrijden besluit het team of ze het volledige kampioenschap gaan rijden, of Alastaro overslaan en de in hetzelfde weekend te verrijden ronde van het Brits kampioenschap voor hun rekening nemen, om vervolgens in Hockenheim weer bij het EK aan te haken.

pm harteveld

Van de rijders die niet het volledige FIA EK rijden gaat vanuit Nederlands oogpunt de meeste aandacht uit naar Marck Harteveld. Met zijn fraaie Voodoo Hemi Racing 1970 Plymouth Superbird is de Nederlander goed voor snelle tijden en heeft al eerder aangetoond dat hij het de Europese concurrentie knap lastig kan maken.

pm robinson

Snelste rijder van de vijf Engelse deelnemers op Santa Pod is ongetwijfeld Andy Robinson. Helaas neemt de meervoudig Brits kampioen niet deel aan de Noord-Europese wedstrijden, anders zou Robinson zeker tot de titelkandidaten mogen worden gerekend.

pm arthursson.301

Ook de andere Engelse rijders laten het opnieuw afweten in Tierp. Dat gaat echter niet ten koste van de kwaliteit en kwantiteit van het veld, want bij de tweede ronde staan er maar liefst 23 combinaties aan het vertrek, waaronder een aantal sterke Zweedse auto's. Andreas Arthursson met zijn fraaie turbo Chevelle en Roger Johansson zijn slechts twee van de snelle mannen.

pm persson

De titelkandidaten zullen echter vooral oog hebben voor Åke Persson. De Zweedse bakker won vorig jaar op Alastaro, eindigde bij beide Tierp races als runner-up en sloot daarmee het FIA EK af op plaats vier, dit ondanks het feit dat hij aan slechts drie van de zes wedstrijden deelnam.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet