Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Regen kan kampioenen niet stoppen

pm gullqvist
Michael Gullqvist

Drie op een rij
Nog voor de eerste meter op Santa Pod gereden was, kon Michael Gullqvist in de Pro Modified klasse de titel al bijna niet meer ontgaan. Op vrijdagavond reden de Pro Mods onder uiterst listige omstandigheden hun eerste kwalificatieronde. Gullqvist had echter aan deze run voldoende om zijn derde opeenvolgende FIA EK Pro Mod titel veilig te stellen.

pm alund
Jimmy Ålund

Jimmy Ålund kon op vrijdag geen tijd zetten, maar snelde op zaterdag met 5,97 seconden naar de eerste kwalificatiepositie.

pm robinson
Andy Robinson

Andy Robinson pakte in 6,07 seconden de tweede tijd, op drie gevolgd door Bruno Bader (6.09 seconden). David Vegter had na zijn motorschade in Tierp de zaken weer op orde en snelde in 6,100 seconden naar de vierde positie, op vijf gevolgd door een opnieuw zeer snelle en constante Marck Harteveld (6,105 seconden).

pm harteveld
Marck Harteveld

Kim Kristiansen zette de zesde tijd op de klokken, terwijl Gullqvist bleef steken op plaats zeven. Michel Tooren was met zijn tijd van 6,21 seconden op een tiende plaats de derde Nederlander in het 19 auto's tellende veld. Tot de verrassende 'non-qualifiers' behoorden Roger Johansson en Håkan Persson, de nummer zes in de tussenstand van het FIA EK.

pm tooren
Michel Tooren

Door de kwalificatie-uitslag moest Tooren het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Gullqvist. De Nederlander 'gokte' op een betere reactietijd, maar was met – 0,004 seconden net een fractie te snel en trok rood, terwijl Gullqvist, zoals zo vaak, in de eliminaties de juiste afstelling weer gevonden had en in 5,94 seconden de winst pakte.

pm vegter2 David Vegter

In de run tussen Vegter en Jan Ericsson was de reactietijd ook beslissend, al was die hier in het voordeel van de Nederlander. Beide rijders noteerden een fraaie 6,069 seconden, maar omdat Vegter duidelijk sneller reageerde op de lampen, ging de Nederlander door naar de kwartfinale. Bader ging in de eerste eliminatieronde uiterst verrassend onderuit tegen Philip Englefield en daarmee was de derde plaats in het kampioenschap voor Vegter zeker.

pm vegter harteveld
David Vegter en Marck Harteveld

In de kwartfinale moesten Vegter en Harteveld het vervolgens tegen elkaar opnemen. In een poging de halve finale te halen trok Harteveld echter een rood licht, waardoor Vegter, ondanks een moeizame run, automatisch in de halve finale belandde.

pm vegter alund
David Vegter en Jimmy Ålund

Daarin stond vervolgens de confrontatie met Ålund op het programma. Beide rijders kwamen op de snel minder wordende baan in de problemen, maar Vegter had zijn Camaro eerder weer in het rechte spoor en plaatste zich met een tijd van 6,28 seconden voor de finale. Tot een poging om de eerste winst binnen te halen kwam het door de regen, die kort na de halve finale terugkwam, niet meer.

pm kristiansen
Kim Kristiansen

In de finale had Vegter het moeten opnemen tegen Gullqvist. De Zweed had na Tooren in de kwartfinale in 5,97 seconden Robinson het nakijken gegeven, om in de halve finale tegen Kim Kristiansen met 5,988 seconden zijn derde 5,9 op rij te scoren. Kristiansen, die met nette tijden de halve finale had gehaald, gokte net als enkele van zijn voorgangers op een snelle reactietijd, maar trok rood.

pm gullqvist champ2017
Michael Gullqvist

In de titelstrijd eindigde Ålund op respectabele afstand van Gullqvist op de tweede plaats, gevolgd door Vegter, Åke Persson, Bader en Håkan Persson.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet