Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tierp Internationals maakt alles goed

pm gullqvist
Michael Gullqvist

Winst in recordtijd
Pro Modified was met 19 auto's niet alleen goed, maar met de vele snelle Zweedse rijders ook zeer sterk bezet. In de kwalificatie doken vier rijders onder de 6-secondengrens waarbij Michael Gullqvist met 5,90 seconden de eerste positie voor zich opeiste. De regerend kampioen werd gevolgd door Jimmy Ålund (5,93 seconden), die op vrijdag nog de ranglijst aanvoerde. Omdat Ålund in zowel de Pro Mod als Pro Stock klasse uitkwam, en ook in de Pro Stock klasse op vrijdag de snelste tijd had laten noteren, deed het unieke feit zich voor dat één rijder in twee categorieën de eerste plek bezette. Net als bij de Pro Mods stond Ålund aan het eind van de kwalificaties ook bij de Pro Stockers op een tweede plek.

pm alund
Jimmy Ålund

De snelle Åke Persson zette met 5,96 seconden de derde kwalificatietijd op de klokken, op vier gevolgd door David Vegter. De Nederlandse PTTM Drag Racing-rijder dook op zaterdag met 5,99 en 5,98 seconden voor het eerst dit seizoen onder de zes seconden en bleef daar vervolgens aan vasthouden.

pm arthursson
Andreas Arthursson

Met 6.04 seconden was Andreas Arthursson de eerste rijder boven de zes seconden, maar de Zweed werd op de voet gevolgd door Kim Kristiansen (6,05 seconden in de ex Marc Meihuizen Firebird), Håkan Persson, Michael Joneskog en een met problemen kampende Bruno Bader (6.10 seconden).

pm tooren
Michel Tooren

Grote pech was er voor de tweede Nederlander in het veld, Michel Tooren. In de derde kwalificatierun brak er een onderdeel in de motor waardoor er inwendig zoveel schade ontstond, dat reparatie ter plaatse niet mogelijk bleek en de Pro Dutch Racing-piloot de rest van de wedstrijd vanaf de tribune moest bekijken.

pm vegter2
David Vegter

Vegter verging het een stuk beter want ook in de eliminaties bleef de Nederlander de 5-secondenruns aan elkaar rijgen. In de eerste eliminatieronde klokte Vegter 5,98 seconden (ten koste van Roger Johansson door), om zich in de kwartfinale te verbeteren tot 5,95 seconden en Jan Ericsson kansloos te laten.

pm vegter 1
Weer een 5,9 en winst voor David Vegter

Dat de kwalificaties een aardige afspiegeling van de echte krachtsverhoudingen waren, werd wel duidelijk, want uiteindelijk wist de volledige top vier tot de halve finales door te dringen. Vegter moest het daarin opnemen tegen Gullqvist en hoewel de PTTM Drag Racing-piloot met 5,96 seconden zijn vijfde 5,9 op rij scoorde, was het niet genoeg om de op de wedstrijddag weer ontketende Gullqvist (5,88 seconden!) voor te blijven. Vegter kan echter terugkijken op een uitstekende wedstrijd en staat in de tussenstand van het FIA Europees Kampioenschap op een stevige derde plaats.

pm persson1
Åke Persson

In de andere halve finale had Persson het een stuk makkelijker, want Ålund had in de met een zeer sterke 5,92 seconden gewonnen kwartfinale motorschade opgelopen die niet meer op tijd hersteld kon worden. Daarmee stroomde Persson automatisch door naar de finale waar de confrontatie met Gullqvist wachtte.

pm final ti
De Pro Modified finale

De regerend kampioen was echter niet meer te stoppen en zette in de finale met 5,836 seconden (400 km/u) een nieuw Europees record op de klokken. Persson bleef steken op 6,09 seconden. Gullqvist is met zijn zege tevens de nieuwe leider in het kampioenschap.

pm gullqvist team
Het winnende team
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet