Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Verrassende wendingen bij Scandinavian Internationals

tmfc oksa.2
Johnny Oksa

Eerste titel Johnny Oksa
In de Top Methanol Funny Car klasse viel op Tierp Arena de beslissing in het kampioenschap. Na zijn zeges tijdens de Tierp Internationals en de NitrOlympX gaf Johnny Oksa zijn eerste Europese titel extra glans door ook de Scandinavian Internationals op zijn naam te schrijven. In de kwalificatie snelde de Fin in 5,64 seconden naar de eerste positie, gevolgd door zijn landgenoot Ari Pietilä (5,74 seconden). De twee Finnen die dit jaar flinke stappen hebben gemaakt, namen daarmee duidelijk afstand van de concurrentie.

tmfc pietila
Ari Pietilä

Zo bleef Mikael Larsson (derde) steken op 6,27 seconden en duurden de problemen van Leif Andreasson ook in eigen land voort. De kampioen van 2015 lukte het niet om ook maar één keer een goede run af te leveren en kwam niet verder dan 9,21 seconden. De vierde plaats in de kwalificaties was voor Danny Bellio. Helaas moest de Belg na de eerste kwalificatie-dag wegens ziekte opgeven en kwam de rest van het weekend niet meer in actie.

tmfc bellio
Danny Bellio

In de eliminaties had Oksa de perfecte afstelling voor de baan in Tierp overduidelijk gevonden, want met 5,54 seconden verbeterde de Fin zijn persoonlijk record om zich vervolgens met een run van 5,56 seconden voor de finale te plaatsen. Aan de andere kant van de ladder had Pietilä meer problemen, maar plaatste zich toch voor de finale, waardoor, net als in Hockenheim, de eindstrijd een volledig Finse aangelegenheid werd.

tmfc oksa.1
Johnny Oksa

Daarin kenden beide rijders tractieproblemen, maar vond Oksa een stuk eerder weer het gaspedaal en snelde zoals eerder gemeld naar zijn derde overwinning van het seizoen en de titel.

tmd lagg
Jonny Lagg

Eenzame Lagg
Top Methanol Dragster had in Zweden slechts twee inschrijvingen en omdat Chris Polidano wegens 'vervoersproblemen' niet kwam opdagen, had Jonny Lagg letterlijk het rijk alleen. Niet geheel verrassend pakte de Zweed de overwinning en door de vergaarde punten heeft Lagg in de titelstrijd nu honderd punten voorsprong op Polidano. Bij de laatste race op Santa Pod staan er weer zeven Top Methanol Dragsters aan de start en is het dus theoretisch nog mogelijk dat Lagg wordt gepasseerd. Door aan de kwalificaties deel te nemen kan Lagg de titel al veiligstellen, iets wat ongetwijfeld gaat gebeuren.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet