Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlympX-medailles zijn weer verdeeld

tfb finale
Rene van den Berg

Nederlands succes
Bij de motoren telde de NitrOlympX mee voor het FIM Europe European Drag Bike Championship. De Nederlandse deelnemers scoorden bij de tweede ronde van dit uit drie wedstrijden bestaande kampioenschap meer dan uitstekend. In de Top Fuel Bike klasse scherpte Rene van den Berg in de kwalificatie zijn persoonlijk record aan tot 6,27 seconden en pakte daarmee achter meervoudig kampioen Ian King (6,12 seconden) plaats twee. Ook in de eliminaties was Van den Berg goed op dreef, verbeterde in de halve finale met 6,16 seconden opnieuw zijn persoonlijk record en plaatste zich voor de finale, waarin de Nederlander het moest opnemen tegen King. De Engelsman kende echter technische problemen waardoor Van den Berg in een bye run naar de overwinning snelde, een prachtige beloning voor jarenlang hard werken.

psb laseur
Gert-Jan Laseur

Ook in de Pro Stock Bike klasse Nederlands succes. Met een tijd van 7,25 seconden eiste Gert-Jan Laseur de eerste kwalificatiepositie voor zich op en liet daarmee meervoudig kampioen Fredrik Fredlund achter zich. In de eliminaties maakte Laseur geen fouten, verbeterde zich tot 7,15 seconden en plaatste zich samen met Fredlund voor de finale.

psb finale
De finale tussen Fredrik Fredlund en Gert-Jan Laseur

In een spannende finale scherpte Laseur zijn persoonlijk record aan tot 7,06 seconden en klopte daarmee Fredlund (7,19 seconden), waardoor ook hier de grootste beker naar Nederland ging.

st finale
De finale tussen Martijn de Haas (voorgrond) en Samu Kemppainen

In de Super Twin klasse plaatste regerend kampioen Martijn de Haas zich met tijden van 6,8 seconden voor de finale, om het daarin op te moeten nemen tegen de dit seizoen nagenoeg onklopbare Samu Kemppainen. De Fin had in de halve finale al 6,49 seconden laten optekenen! De Haas deed wat hij kon, maar zijn 6,74 seconden was niet genoeg om de 6,51 seconden van Kemppainen het hoofd te bieden, maar met een runner-up positie achter de Fin mocht De Haas meer dan tevreden zijn.

ssb schmidt
Margot Schmidt

In de FIM Europe Super Street Bike Cup was Margot Schmidt de enige Nederlandse deelnemer. De Nederlandse deed het met een 19de kwalificatiepositie in het maar liefst 28 deelnemers tellende extreem sterke veld uitstekend, maar het was niet genoeg om zich voor de eliminaties te plaatsen.

leersum
Wouter van Leersum

Sportsman programma
Zoals gebruikelijk werd er tijdens de NitrOlympX ook weer een heel programma aan Sportman klassen afgewerkt, waarbij ook diverse Nederlanders aan de start verschenen. In de klasse Super Pro ET onder de 46 deelnemers twee Nederlanders. Reinier van Schelt schopte het in de kwalificaties tot plaats 22, terwijl Wouter van Leersum bleef steken op plaats dertig. Beide Nederlanders werden al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld.

hollaar
Mike Hollaar

In het 43 deelnemers tellende Pro ET veld drie Nederlanders. Arnold Hol bracht het in de kwalificatie tot plaats twaalf en Mike Hollaar tot plaats zestien, terwijl Marc Hijmans zich met een 40ste positie niet voor de eliminaties wist te plaatsen. Hol werd in de eerste eliminatieronde naar huis gestuurd. Hollaar overleefde de eerste eliminatieronde wel, maar zag zijn NitrOlympX avontuur eindigen in ronde twee.

sg reffeltrath
Stevan Reffeltrath (midden) op het podium

In de klasse Super Gas veertien deelnemers waarbij Cas van de Mosselaar en Stevan Reffeltrath het met een eerste respectievelijk derde kwalificatiepositie uitstekend deden. Van de Mosselaar werd echter in de eerste ronde uitgeschakeld. Beter verging het Reffeltrath die zelfs tot de finale wist door te dringen en als runner-up op het podium mocht plaatsnemen. In de klasse Super Comp plaatste Jeremy Prince zich als derde voor de eliminaties, maar verscheen daarin niet meer aan de start. Bij de Junior Dragsters ten slotte plaatste Cheyenne Visser zich in het dertig deelnemers tellende veld als 14de voor de eliminaties. In de eerste eliminatieronde werd de Nederlandse echter uitgeschakeld.

fb finale
De Funny Bike finale met op de voorgrond winnaar Kars van den Belt

Meer Nederlandse winst
Ook bij de motoren was er een programma voor de niet-FIM klassen en ook hier was er winst weggelegd voor een Nederlander. In de Funny Bike klasse plaatste Kars van den Belt zich als vierde voor de eliminaties. Na winst in de kwartfinale, verpulverde de Nederlander in de halve finale zijn persoonlijk record om dit op 7,19 seconden te brengen, en stond daarmee in de finale tegenover Eric Richard. In een fraaie en spannende run klokte Van den Belt 7,24 seconden en pakte daarmee de overwinning.

sttg jolink
Herman Jolink

In de Super Twin Top Gas klasse onder de 16 deelnemers drie Nederlanders. Herman Jolink schopte het in de kwalificatie tot plaats zes, maar werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Tonnie van den Berg en Ivana van den Berg wisten zich met een 14de en 16de tijd niet voor de eliminaties te kwalificeren.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet