Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlympX-medailles zijn weer verdeeld

tmfc pietila
Ari Pietilä

Fins feestje
In de Top Methanol Funny Car klasse verraste de Fin Ari Pietilä met een nieuw persoonlijk record van 5,68 seconden, goed voor de eerste kwalificatiepositie. Johnny Oksa bleef daar met 5,69 seconden maar nauwelijks bij achter.

tmfc bellio
Danny Bellio

Bij zijn terugkeer aan het Europese front pakte Danny Bellio de vierde tijd, nog voor regerend kampioen Leif Andreasson. In de eerste eliminatieronde werd Bellio echter geklopt door Jürgen Nagel, terwijl Oksa de zorgen van Andreasson nog verder vergrootte door de Zweed in 5,60 seconden naar huis te sturen.

tmfc oksa
Johnny Oksa

In de halve finale verbeterden zowel Pietilä als Oksa hun persoonlijke records. Pietilä snelde naar 5,63 seconden en schakelde Nagel uit, terwijl Oksa in een bye run zelfs 5,57 seconden liet noteren.

tmfc finale
Een Finse finale bij de Top Methanol Funny Cars

Daarmee dus een volledig Finse finale die Oksa in zijn voordeel besliste, mede omdat Pietilä halverwege de baan de middenlijn overschreed. Door zijn zege heeft Oksa nu een comfortabele voorsprong in het kampioenschap.

tmd timohabermann
Timo Habermann

Thuiswinst
In de Top Methanol Dragster klasse was Timo Habermann in de kwalificatie met 5,39 seconden een klasse apart. In de halve finale moest de voormalig Europees kampioen het opnemen tegen de regerend kampioen, zijn broer Dennis Habermann. Timo verbeterde zich tot 5,36 seconden en plaatste zich voor de finale. Aan de andere kant van de eliminatieladder ging alle aandacht uit naar Jndia Erbacher, de dochter van meervoudig FIA Europees kampioen Urs Erbacher. Met slechts één wedstrijd ervaring in Amerika op zak, maakte Erbacher op Hockenheim haar Europese debuut. Na een moeizame kwalificatie verraste de Zwitserse echter in de eerste eliminatieronde door de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap, de Zweed Jonny Lagg, tot een rood licht te verleiden.

tmd jndaierbacher
Jndia Erbacher

Door een bye run in de halve finale stond Erbacher daarmee automatisch in de finale, althans zo zou het hebben moeten gaan. In de halve finale sloeg na de burn out echter de motor van haar dragster af, waardoor Erbacher niet van start kon gaan en daarmee ook haar plaats in de finale niet mocht innemen. Timo Habermann had daarmee in de finale een bye run en snelde in 5,31 seconden, de snelste TMD tijd van het weekend, naar de overwinning.

ps alund
Jimmy Ålund

Jimmy Ålund en Bengt Ljungdahl
In de Pro Stock klasse zijn dit jaar Jimmy Ålund en Bengt Ljungdahl duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld. In 6,60 seconden eiste Ålund de eerste kwalificatiepositie voor zich op, met 6,64 seconden op de voet gevolgd door Ljungdahl.

ps ljungdahl
Bengt Ljungdahl

In de eliminaties bewees het Zweedse tweetal de kwaliteit van de Rico Anthes Quartermile door onder de 6,6 seconden te duiden. Met een 6,57 en 6,56 seconden plaatste Ålund zich ten koste van Magnus Petersson voor de finale, terwijl Ljungdahl zelfs een 6,52 seconden op de klokken kreeg en Stefan Ernryd en Michael Malmgren het nakijken gaf. In een uiterst spannende finale klokte Ålund 6,575 seconden, terwijl Ljungdahl met 6,570 seconden zelfs een fractie sneller was. Omdat Ålund echter een net iets betere reactietijd had, passeerde de 9-voudig kampioen een fractie eerder de finishlijn, pakte opnieuw de winst en breidde daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit.

ps finale
De Pro Stock finale

Voor de FIA klassen staat komend weekend op Tierp Arena ronde vijf van het Europees kampioenschap op het programma.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet