Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlympX-medailles zijn weer verdeeld

pm gullsqvist
Michael Gullqvist

Marck Harteveld verrast
In de Pro Modified klasse ging de eerste kwalificatiepositie met een keurige 6,01 seconden niet geheel verrassend naar regerend kampioen Michael Gullqvist. Johan Lindberg snelde in 6,09 seconden naar de tweede positie. Op korte afstand volgde een groepje met minimale onderlinge verschillen.

pm tooren
Michel Tooren

Ondanks dat hij niet tevreden kon zijn met zijn tijd, pakte David Vegter met 6,124 seconden de derde positie, gevolgd door Mats Eriksson met 6,125 seconden, Michel Tooren (6,128 seconden) en Bruno Bader (6,131 seconden). Pro Dutch Racing-piloot Tooren plaatste zich daarmee in zijn eerste jaar meteen tussen de Europese top. Marck Harteveld had last van tyre shake en kwam met zijn tijd van 6,59 seconden op de tiende plaats terecht.

pm halvefinale
Marck Harteveld (voorgrond) zet Michael Gullqvist bij de start op grote achterstand

Door deze kwalificatievolgorde moesten Tooren en Harteveld het in de eerste eliminatieronde tegen elkaar opnemen. Bij de burn out besloot een bougie uit de motor van de Pro Dutch Racing Cuda voor zichzelf te beginnen, waardoor Harteveld in een bye run de overwinning naar zich toetrok. Dat was echter pas het begin van het NitrOlympX-sprookje van Harteveld. De eerstejaars Pro Modified-piloot stuitte in de kwartfinale op Mats Eriksson, de runner-up in de titelstrijd van vorig jaar. Terwijl Harteveld naar 6,21 seconden snelde, had de Zweed met motorproblemen te kampen en zag de Nederlander de winst pakken. Daarmee stond Harteveld in de halve finale tegenover regerend kampioen Gullqvist. Harteveld verraste de Zweed echter volledig aan de lampen en pakte direct een voorsprong van 0,224 seconden. Wat Gullqvist ook probeerde, zijn 6,00 seconden was niet genoeg om Harteveld, die met 6,15 seconden zijn persoonlijk record flink aanscherpte, te achterhalen, waardoor Harteveld zich tot groot enthousiasme van het publiek voor de finale plaatste.

pm vegter
David Vegter

Aan de andere kant van de ladder was Vegter minder gelukkig. Ondanks een niet vlekkeloze run leverde de eerste eliminatieronde nog een overwinning op. In de kwartfinale dook er echter een schakelprobleem op en dat is iets wat je tegen Bader niet kunt gebruiken. De Zwitser pakte dan ook de winst en moest in de halve finale aantreden tegen Lindberg, die in de kwartfinale met 5,99 seconden goed was geweest voor de eerste (en enige) 5-seconden Pro Mod-run van het weekend. In een fraaie halve finale (6,00 tegen 6,08 seconden) eiste Lindberg ten koste van Bader de tweede finaleplaats voor zich op.

pm lindberg
Johan Lindberg

Daarin wachtte voor de Zweed dus de confrontatie met Harteveld. Dit keer lukte het de Nederlander niet om zijn tegenstander bij het verspringen van de lichten op achterstand te zetten. Met 6,12 seconden klokte Harteveld echter opnieuw een persoonlijk record, maar zelfs dat was niet voldoende om de 6,05 seconden van Lindberg het hoofd te bieden.

pm finale
De finale tussen Marck Harteveld en Johan Lindberg

Door zijn zege steeg Lindberg, achter Gullqvist, naar de tweede plaats in het kampioenschap. Harteveld kon echter geen moment treuren om zijn verloren finale, want met de runner-up positie en een nieuw persoonlijk record van 6,12 seconden kreeg de Nederlander al meer dan hij ooit had durven dromen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet