Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Main Event opent FIA Europees Kampioenschap Drag Racing

gullqvist preview 16
Michael Gullqvist

Pro Modified
Pro Modified is ook dit jaar weer de grootste klasse waarbij ook hier de volledige top drie van 2015 voor een volledig seizoen en de titel gaat. Op Santa Pod met 22 rijders uit zeven verschillende landen een sterk internationaal veld aan de start. Regerend kampioen Michael Gullqvist gaat uiteraard voor titelprolongatie, maar heeft dit jaar nog geen meter gereden. Mats Eriksson was vorig jaar de teleurgestelde runner-up nadat de Zweed de titel op het laatste moment door de vingers zag glippen.

bader preview 16
Bruno Bader

Altijd en overal snel en constant is Bruno Bader, de Zwitserse nummer drie van vorig jaar, die de Zweden maar wat graag naar het tweede plan zou willen verwijzen. Roger Johansson en David Vegter eindigden vorig jaar op de plaatsen vijf en zes en gaan dit seizoen voor meer. Vegter heeft in Adam Flamholc een nieuwe tuner die, gezien de resultaten van Eriksson en de bij de European Finals zo verrassend snelle Thomas Stiefel, bijna een garantie is voor snelle tijden. Tijdens een testrun over de 1/8 mijl zette de Nederlander in Malmö meteen al een 3,9 seconden op de klokken.

vegter preview 16
David Vegter

Een titelkandidaat is ook Johan Lindberg, die de plaats overneemt van de geblesseerde Niclas Andersson in de snelle The Olds 51. Het team rijdt voor het eerst alle wedstrijden van het FIA EK en is daarmee meteen meer dan alleen een outsider.

tooren preview 16
Michel Tooren (foto Julian Hunt)

Veel belangstelling, zeker in Nederland, zal uitgaan naar het debuut op het hoogste niveau van Michel Tooren en Marck Harteveld. Voor Tooren, die na het overlijden van Robert Joosten het stuur overnam van de Pro Dutch Racing Cuda, wordt het zelfs zijn allereerste dragrace ooit. Harteveld heeft al de nodige ervaring in de Super Pro ET klasse en ziet met deelname aan het FIA EK Pro Mod een droom werkelijkheid worden. De twee Nederlanders zullen in hun eerste seizoen de Scandinavische wedstrijden nog even overslaan.

harteveld preview 16
Marck Harteveld (foto Julian Hunt)

Engeland is op Santa Pod met acht rijders goed vertegenwoordigd. Omdat ze echter allemaal maar een beperkt aantal wedstrijden rijden, dingen ze niet mee naar de Europese titel. Een dagzege voor bijvoorbeeld Andy Robinson moet daarentegen niet worden uitgesloten.

kuno preview 16
Hussain Al Shammari komt in een auto van Norbert Kuno aan de start

Een uiterst opmerkelijke deelnemer is Hussain Al Shammari uit Koeweit. De rijder die niet alleen in de eigen regio goed heeft gescoord, maar ook in Amerika al aan de start kwam, heeft een auto gehuurd van Norbert Kuno, die zelf uiteraard de andere Lucas Oil Dodge Avenger bemant. Al Shammari wil het hele kampioenschap rijden en laat binnenkort zijn eigen '70 Camaro naar Europa verschepen. De Fransman Jean Dulamon en de Zwitsers Marcus Hilt en Roland Bolletier completeren het veld in Engeland.

nilsson preview 16
Anders Nilsson

Zoals gezegd zullen de Engelse deelnemers in de Zweedse en Finse EK-wedstrijden ontbreken, maar daar wordt het veld van weer aangevuld met nog veel sterkere Scandinavische rijders, waaronder racewinnaars als Anders Nilsson en Urban Johansson. Daar zal ook Kim Kristiansen te bewonderen zijn, de Deen die de fraaie en snelle Pontiac Firebird van Marc Meihuizen heeft overgenomen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet