Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Main Event opent FIA Europees Kampioenschap Drag Racing

polidano preview 16
Chris Polidano

Top Methanol Dragster
In de Top Methanol Dragster klasse keert na een seizoen absentie de kampioen van 2014, Chris Polidano, terug op de baan. De Maltees is daarmee ook meteen de favoriet voor de dagzege. Helaas ontbreken op Santa Pod de broers Dennis en Timo Habermann, de nummers één en twee uit de titelstrijd van vorig jaar. Kansen liggen er daardoor voor Jonny Lagg, de Zweed die vorig jaar derde werd in de titelstrijd. Nieuw in de klasse is Rod Harrison die promoveert vanuit de Super Pro ET klasse, maar helaas niet alle ronden van het kampioenschap zal rijden. De Engelsman noteerde in het paasweekend al heel behoorlijke tijden. Uiteraard is in Engeland ook Dave Wilson weer van de partij, maar daarmee blijft het aantal deelnemers in de TMD-klasse helaas wel steken op een magere vier.

lagg preview 16
Jonny Lagg

Nog veel slechter is het gesteld in de klasse Top Methanol Funny Car. Daar was bij sluitingsdatum slechts één inschrijving binnen, waarna men moest besluiten om de klasse voor The Main Event te cancelen. Dat het ook anders kan bewijst de tweede wedstrijd in Tierp, waar nu al vijf inschrijvingen voor zijn ontvangen. Naast regerend kampioen Leif Andreasson verschijnen daar Mikael Larsson, de twee Finnen Johnny Oksa en Ari Pietilä, en de Duitser Jürgen Nagel aan het vertrek.

lindstrom preview 16
Thomas Lindström

Pro Stock
De Pro Stock klasse belooft dit jaar spektakel. De volledige top vier van vorig jaar is present en wordt aangevuld met nieuwe rijders, dan wel rijders die pas kort in de klasse actief zijn maar snel materiaal uit Amerika hebben aangeschaft. Regerend kampioen is Thomas Lindström. De Zweed zag zijn hoofdsponsor Stefan Ernryd vertrekken om zijn eigen team te formeren. Toch slaagde Lindström erin om voldoende hulp bij elkaar te krijgen en zal zodoende in nieuwe kleuren aan de start verschijnen. Een tweede opeenvolgende titel zit er echter niet in aangezien de regerend kampioen zowel Hockenheim als de European Finals moet overslaan. Ten tijde van de Duitse wedstrijd verwacht de vrouw van een van zijn belangrijkste teamleden een baby, terwijl Lindström zelf rond de Engelse wedstrijd vader hoopt te worden.

alund preview 16
Jimmy Alund

Jimmy Alund gaat dit jaar voor zijn tiende Pro Stock titel en reed onlangs op Tierp Arena met 6,48 seconden al sneller dan zijn bestaande Europese record. Michael Malmgren en Magnus Petersson eindigden vorig jaar op de plaatsen drie en vier en willen dit jaar meer. Zoals eerder gezegd begon Ernryd een eigen team. De Zweed kocht bij Allen Johnson in Amerika een Dodge Dart, reed de nodige licentie- en testruns en verschijnt direct in Engeland aan de start van het EK. Voor het eerst op Santa Pod is ook Bengt Ljungdahl. Na een voorzichtige start met een wat oudere auto, zet de Zweed dit jaar hoog in met een in Amerika van Gray Motorsport gekochte Camaro. Op Santa Pod daarmee zes combinaties die allemaal kunnen winnen, al blijft Alund altijd de grote favoriet.

kalliomaki preview 16
Hannu Kalliomäki

Maar daar blijft het niet bij, want op Tierp wordt het veld aangevuld met nog een aantal snelle mannen. Bij zijn enige optreden vorig jaar in Alastaro verraste de Fin Hannu Kalliomäki met extreem snelle tijden. De Fin is er dit keer in Zweden al bij. Daar komt ook het uit de Sportman klassen gepromoveerde jonge Zweedse talent Robin Norén voor het eerst aan de start, terwijl tevens Jonas Boberg (met een nieuwe auto) en Simon Gustafsson er hun opwachting maken.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet