Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: NitrOlympX luidt tweede seizoenshelft in

eriksson hockenheim pr
Mats Eriksson

Nederlandse kansen

In de Pro Modified klasse wordt de titelstrijd aangevoerd door de winnaar van de Main Event, de Zweed Mats Eriksson. Op korte afstand volgt Bruno Bader en aangezien de Zwitser op alle banen snel kan zijn, zou hij wel eens op Hockenheim de leiding over kunnen gaan nemen.

bader hockenheim pr
Bruno Bader

De als derde geklasseerde Tero Laukkanen is in Duitsland op het laatste moment toch ook van de partij, terwijl meervoudig kampioen Michael Gullqvist (vierde in de tussenstand) graag wat punten wil goedmaken. De snelle Zweed werd uiterst verrassend op Alastaro in de eerste eliminatieronde met een rood licht uitgeschakeld. Wil hij nog kans maken op de titel, dan zal er nu gewonnen moeten worden.

joosten hockenheim pr
Robert Joosten

Uiteraard zijn met David Vegter en Robert Joosten ook de twee vaste Nederlandse vertegenwoordigers in Duitsland present. Met een zevende en negende plaats zijn er, zeker gezien de stijgende lijn in de prestaties, kansen om posities goed te maken. En een finaleplaats behoort ook tot de mogelijkheden. Joosten is nog bezig met het verder optimaliseren van de set-up van de nieuwe '71 Plymouth Barracuda. Veel runs maken, data verzamelen en iedere keer weer iets harder gaan, is bij Pro Dutch Racing het eerste doel. Vegter rijdt dit jaar voor het eerst met een converter in plaats van de traditionele koppeling. Nu de aanloopproblemen overwonnen lijken te zijn en er in Alastaro flinke stappen konden worden gezet, gaat het team in Hockenheim voor een finaleplaats.

vegter hockenheim pr
David Vegter

Traditiegetrouw op Hockenheim ook de diverse Duitse en Zwitserse deelnemers die niet het volledige EK rijden en derhalve niet in de top tien voorkomen. Alles bij elkaar telt het Pro Mod-veld rond de vijftien deelnemers.

habermann hockenheim pr
Timo en Dennis Habermann

Bloedarmoede in Methanol
Een geval van ernstige bloedarmoede in de Top Methanol klassen. Bij de Top Methanol Dragsters drie inschrijvingen, waarbij de 'race' waarschijnlijk gedomineerd zal worden door de snelle broers Timo en Dennis Habermann. Enige andere deelnemer is de Zweed Jonny Lagg, de nummer twee in de titelstrijd. Winnaar van de Main Event en daarmee leider in de tussenstand Dave Wilson is er op Hockenheim niet bij.

nagel hockenheim pr
Jürgen Nagel

Eveneens drie inschrijvingen bij de Top Methanol Funny Cars. Naast de Duitser Jürgen Nagel reizen ook regerend kampioen Johan Lindberg en de huidig lijstaanvoerder Leif Andreasson naar Hockenheim af. De Finnen Johnny Oksa en Ari Pietilä sparen hun krachten voor Tierp. Daar zal Mikael Larsson, sneller dan verwacht na zijn zware crash op diezelfde baan in juni, zijn rentree maken. Na zijn forse motorschade bij de Main Event ontbreekt helaas ook Danny Bellio in Duitsland.

st haas.02
Martijn de Haas

FIM EK
De NitrOlympX is ook de tweede wedstrijd van het drie races omvattende FIM Europees Kampioenschap Drag Bikes. In de Super Twin klasse heeft Nederland met Job Heezen en Martijn de Haas twee favorieten. De Haas won zelfs de eerste race en gaat dus aan de leiding in het kampioenschap, met Heezen op twee. De Noor Ronny Aasen, die uitkomt voor het Nederlandse Zodiac team, mag daarbij ook wel een beetje als landgenoot worden beschouwd.
Het deelnemersveld telt totaal zes rijders en helaas is dat wel eens beter geweest.

psb laseur
Gert-Jan Laseur

Beter is het gesteld in de Pro Stock Bike klasse. Daar waarschijnlijk zelfs rond de zestien deelnemer, waarbij de Nederlander Gert-Jan Laseur na zijn persoonlijke records op Santa Pod, zeker tot de kanshebbers op een finaleplaats mag worden gerekend. Wellicht kan Laseur topfavoriet Fredrik Fredlund verrassen. Een late inschrijving is Robert Karlsson en deze Zweed kan ook records rijden. Top Fuel Bike is met negen rijders ook goed bezet. De Nederlandse driekleur moet hier worden hooggehouden door René van den Berg.

Naast de klassen die strijden om het FIA en FIM EK komen er op de Rico Anthes Quartermile nog vele Sportsman klassen in actie. Daaronder ook weer diverse Nederlandse rijders die een poging gaan doen om op zondagavond op het podium te mogen plaatsnemen.

De kwalificaties voor de NitrOlympX starten aanstaande vrijdag. Veel klassen hebben hun eerste eliminatieronden al op zaterdag, waarna de eliminaties op zondag worden afgerond.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet