Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Winst Lex Joon en records in GardermoenVerrassingen
In de kwalificatie was al duidelijk dat het in Gardermoen hard zou gaan. Maar liefst vier van de negen Top Fuel-rijders bleef onder de vijf seconden. Nilsson had zijn vorm van Mantorp Park behouden en klokte met 4,86 seconden de snelste tijd. Ook Lex Joon slaagde erin met 4,98 seconden, goed voor de vierde tijd, de vijfseconden-grens te doorbreken. Een nette prestatie leverde de Noorse Siw Nystad door bij haar debuut met 5,48 seconden de zesde positie in te nemen. De grootste verrassing kwam op naam van de voor het seizoen nog als titelkandidaat getipte Tommy Möller die zich als negende niet voor de eliminaties wist te kwalificeren.

 gm_joon.01

Winst Joon
De eliminaties leverden niet alleen een stortvloed aan snelle tijden maar ook de nodige verrassingen op. Micke Kagered werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Nystad die met 4,96 seconden bij haar eerste wedstrijd meteen onder de vijf seconden bleef. Erbacher zette in de eerste ronde zijn 4,74 seconden en 514 km/u op de klokken maar vergat op het groene licht te wachten. Nilsson (4,83 seconden) ging daardoor toch met de overwinning aan de haal. Joon rekende in de eerste ronde in een uitstekende tijd van 4,762 seconden (de op één na snelste run van alle deelnemers in het gehele weekend, nieuw persoonlijk record en vierde tijd ooit in Europa gereden) af met Håkan Fallström. In de halve finale moest de MPM-coureur daarmee aantreden tegen Nilsson. Weer lukte het de Nederlander met 4,849 onder de vijf seconden te blijven en elimineerde daarmee Nilsson die bleef steken op 5,02 seconden. Omdat in de andere halve finale tuner Rune Fjeld de slecht klinkende motor van Nystad afzette, ging de winst automatisch naar Nataas. Daarmee moest Joon het in de eindstrijd opnemen tegen local hero en titelkandidaat Nataas. Als enige rijder lukte het de MPM-coureur met 4,94 seconden ook nu weer onder de vijf seconden te blijven en daarmee Nataas (6,7 seconden) kansloos te laten. Als regerend FIA Top Fuel-kampioen was de eerste zege van dit seizoen daarmee een feit. In de titelstrijd is de Nederlander nu opgerukt naar de derde positie.

 mp_wilson
Dave Wilson

Top Methanol
Bij de Top Methanol Dragsters ging de finale weer eens ouderwets tussen Dave Wilson en Peter Schöfer. De Engelsman was gedurende het hele weekend al met afstand de snelste en pakte dan ook in 5,49 seconden de zege. Bij de Top Methanol Funny Cars zette Leif Andreasson met 5,82 seconden de snelste kwalificatietijd op de klokken. In de eliminaties had Ulf Leanders duidelijk meer snelheid gevonden. Met tijden van 5,83 en 5,80 seconden schakelde de Zweed achtereenvolgens Kjell Sjöblom en Dan Larsen uit. In de finale deed Leanders er nog een schepje bovenop en liet met een tijd van 5,78 seconden Andreasson (6,89 seconden) kansloos.

 gm_leanders
Ulf Leanders

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet