Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: European Finals zorgen voor afsluiting in stijl

psb karlsson.1
Elvira Karlsson schrijft op Santa Pod geschiedenis

Titel blijft in Finland
De meest spraakmakende prestatie bij de motoren werd echter geleverd in de klasse Pro Stock Bike, al moest daar wel tot de laatste run op worden gewacht. In de kwalificaties bevestigde Elvira Karlsson haar onlangs in Tierp getoonde vorm door in 7,02 seconden naar de eerste positie te rijden, gevolgd door Fredrik Fredlund met 7,07 seconden. Gert Jan Laseur bracht het als enige Nederlander in het veld tot 7,37 seconden, goed voor een zesde plaats. In de eerste eliminatieronde bleef Ulf Ogge al na de burn out staan, terwijl Karl-Heinz Weikum kort na de start met problemen te kampen kreeg. Daarmee was Fredlund zijn belangrijkste belagers in de titelstrijd kwijt en omdat de Fin zich verbeterde tot 7,03 seconden en zich daarmee ten koste van Martin Bishop plaatste voor de halve finales, was titelprolongatie voor Fredlund een feit.

psb fredlund
Fredrik Fredlund

In de kwartfinale naderde Karlsson met 7,011 seconden wel erg dicht de voor Pro Stock Bikes in Europa zo magische 7-secondengrens, om in de halve finale in 7,09 seconden Kalle Lyrén kansloos te laten.

psb laseur
Gert Jan Laseur

In de andere halve finale had Fredlund alle geluk van de wereld en Laseur daarmee wel heel erg veel pech. Terwijl de Nederlander al op de startlijn stond te wachten, kreeg het team van Fredlund de motor niet aan de praat. Regen is de ergste vijand van dragracers maar voor Fredlund kwam het dit keer als een geschenk uit de hemel. Omdat er een paar druppels vielen, werd Laseur op de startlijn stilgezet en de wedstrijd voor enige tijd onderbroken. In die tijd lukte het Fredlund om zijn motor te repareren en zo stond de Fin dus bij de hervatting alsnog aan de start tegen Laseur. Met 7,04 tegen 7,59 seconden pakte Fredlund de winst en stond in de finale tegen Karlsson.

psb fin.1
Zelfs deze voorsprong bij de start is voor Fredrik Fredlund niet genoeg om Elvira Karlsson te kloppen

Historie
Bij de start van de finale pakte Fredlund een voorsprong, maar Karlsson reed een perfecte run en met 6,998 seconden passeerde de kleine blonde Zweedse net voor de finishlijn haar tegenstander en pakte niet alleen haar eerste EK-zege, maar nog veel belangrijker, schreef historie door als eerste Pro Stock Bike rijder in Europa de 7-secondenbarrière te doorbreken, een magische grens waar door mannen als Fredlund, Ogge en Lyrén al geruime tijd achteraan gejaagd werd.

psb fin.2
Ontlading bij het team als de tijd op het scorebord verschijnt

Met haar 6,998 seconden is de net 18 jaar geworden Karlsson tevens de nieuwe Europees recordhoudster en door haar zege steeg ze van de vijfde naar de tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap. Volgend seizoen wordt de (nog) jongere zus van Elvira aan het Pro Stock Bike team van 'vader Karlsson' toegevoegd en daarmee lijkt de Pro Stock Bike klasse een mooie toekomst tegemoet te gaan.

psb podium
Het Pro Stock Bike podium met Elvira Karlsson en Fredrik Fredlund
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet