Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: European Finals zorgen voor afsluiting in stijl

st aasen
Ronny Aasen

Noorse titel met oranje tintje
De motoren hadden dit jaar maar vier wedstrijden voor het FIM Europees Kampioenschap. In de klasse Super Twin waren de verschillen daardoor zo klein, dat er nog meerdere titelkandidaten waren, waaronder de Nederlander Job Heezen en de voor het Nederlandse Zodiac team uitkomende Noor Ronny Aasen. In de kwalificatie pakte leider Aasen in 6,59 seconden de eerste plaats, gevolgd door Samu Kemppainen en de tweede Nederlander in het veld, Martijn de Haas. Heezen had met het steeds terugkerende probleem te kampen dat zijn motor op vermogen niet recht wilde blijven en kwam niet verder dan plaats zes. Daarmee moest de titelkandidaat in de eerste eliminatieronde aantreden tegen landgenoot De Haas.

st heezen
Job Heezen

Opnieuw kwam Heezen in de problemen, zag De Haas zich voor de halve finales plaatsen en zijn titelkansen in rook opgaan. Aasen ging wel door naar de halve finales, maar had in de eerste ronde zoveel motorschade opgelopen dat de Noor niet meer kon starten.

st haas
Martijn de Haas

In de halve finale schakelde De Haas zichzelf uit met een rood licht, waardoor Kemppainen promoveerde naar de finale. Daarin moest de Fin het opnemen tegen zijn landgenoot Vesa Lipponen. Als Lipponen de eindstrijd in winst wist om te zetten, ging de titel met één punt verschil naar de Fin, terwijl bij verlies Aasen de nieuwe kampioen zou zijn. Kemppainen deed zijn sportieve plicht, passeerde als eerste de finish en daarmee mag Aasen zich de nieuwe Super Twin kampioen noemen. Met het Zodiac team kreeg de titel ook nog een Nederlands tintje. In de eindstand van het kampioenschap zakte Heezen naar plaats vier.

tfb king
Ian King

Snel
In de Top Fuel Bike klasse kon Ian King de titel al bijna niet meer ontgaan. Met een fraaie 5,96 seconden, de tweede 5-secondenrun van de Engelsman, eiste King de eerste kwalificatieplaats voor zich op. Minstens zo indrukwekkend was de 6,36 seconden (212 mph) van Rikard Gustafsson, waarmee de Zweed in zijn vierde kwalificatiepoging de snelste Funny Bike run ter wereld op de klokken zette.

tfb gustafsson
Rikard Gustafsson

Na opnieuw de nodige motorische problemen moest Rene van den Berg als enige Nederlander in het veld genoegen nemen met plaats zes. De nachtelijke reparatiewerkzaamheden van de Nederlander werden echter in de kwartfinale beloond met een keurige 6,54 seconden, een nieuw persoonlijk record voor Van den Berg. Weliswaar moest de Nederlander zijn meerdere erkennen in King, maar de vreugde van de goede run en uitstekende tijd, drukte de teleurstelling van de vroege uitschakeling snel weg.

tfb berg
Rene van den Berg

King plaatste zich voor de finale en moest daarin aantreden tegen de Griek Filipos Papafilippou, die in de halve finale een in de problemen komende Gustafsson naar huis had gestuurd. De Funny Bike van de Griek leverde echter geen problemen op voor King die met zijn zege zijn titel extra glans gaf.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet