Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: European Finals zorgen voor afsluiting in stijl

pm gullqvist
Michael Gullqvist

Drie op rij
Ook in Pro Modified klasse was de titelstrijd al na de kwalificatie beslist. Michael Gullqvist pakte hier zijn derde opeenvolgende kampioenschap en bracht zijn totaal op vier. Als voorbereiding op volgend seizoen had de Zweed zijn Camaro al van een nieuwe motorcombinatie voorzien en dat leverde zoveel problemen op dat de kampioen zich pas in de derde kwalificatierun voor de eliminaties plaatste, om in run vier met 6,09 seconden naar plaats vier te klimmen.

pm meihuizen
Marc Meihuizen

De drie Nederlanders deden het ook bij de laatste wedstrijd van het seizoen weer uitstekend. In zijn eerste run snelde Marc Meihuizen naar 5,96 seconden, ook na vier runs nog steeds goed voor de eerste kwalificatiepositie. Na de eerste kwalificatiesessie was de volledige top drie met David Vegter op twee (6,18 seconden) en Robert Joosten (6,22 seconden) op drie zelfs rood-wit-blauw gekleurd. In de overige runs verbeterde Bruno Bader zich tot 6,05 seconden, goed voor een nieuw persoonlijk record en plaats twee, terwijl Mattias Wulcan als de nummer twee in het kampioenschap goed was voor 6.06 seconden en daarmee plaats drie voor zich opeiste. Joosten verbeterde zich tot 6,10 seconden en beëindigde de kwalificatie op plaats vijf, net voor Vegter op zes.

pm wulcan
Mattias Wulcan

Nederlanders domineren
De eliminaties verliepen voor de Nederlanders ook zeer voorspoedig. Meihuizen pakte in de eerste eliminatieronde de draad weer op en liet in 5,97 seconden Kev Slyfield kansloos, om in de kwartfinale in 5,94 seconden als favoriet door te gaan naar de halve finales.

pm hf.1
Robert Joosten klopt in de kwartfinale Michael Gullqvist

Joosten kopieerde in de eerste ronde zijn 6,10 seconden uit de kwalificatie en plaatste zich ten koste van Rick Garrett voor de kwartfinale. Daarin moest de Pro Dutch Racing rijder het opnemen tegen niemand minder dan Gullqvist. Joosten verbeterde zich vervolgens tot 6,08 seconden, terwijl Gullqvist met problemen bleef steken op 6,39 seconden. Met Joosten en Meihuizen aan één kant van de eliminatieladder, daar dus een volledig Nederlandse halve finale.

pm vegter
Davd Vegter

Aan de andere kant van de eliminatieladder deed Vegter goede zaken. In de achtste finales moest zijn tegenstander Wayne Nicholson na de burn out opgeven, terwijl in de kwartfinale Wulcan een rood licht trok en zichzelf uitschakelde, waardoor niet alleen de derde en laatste Zweed naar huis kon, maar alle drie de Nederlanders zich voor de halve finales plaatsten.

pm bader
Bruno Bader

Indrukwekkend was ook de reeks van Bader. De Zwitser herhaalde zijn 6,05 seconden uit de kwalificatie in de eerste eliminatieronde en kwartfinale en stond daarmee samen met de drie Nederlanders in de halve finales. De halve eindstrijd tussen de Zwitser en Vegter was meteen de mooiste Pro Mod run van het weekend. Met een 0,012 seconde snellere reactietijd was Bader net iets eerder weg. Naast elkaar ging het duo richting de finish, waarbij Bader de klok liet stilstaan op 6,04 seconden (opnieuw een verbetering van zijn persoonlijk record) en Vegter op 6,06 seconden, slechts 0,01 seconde boven zijn persoonlijk record. Het verschil in het voordeel van de Zwitser bedroeg op de finishlijn 0,02 seconde en daarmee werd een volledig Nederlandse finale voorkomen. Helaas had in de kwartfinale de motor van Meihuizen schade opgelopen en moest de Nederlander in de halve eindstrijd verstek laten gaan, waardoor Joosten zonder tegenstander zich in 6,28 seconden voor de finale plaatste. Meihuizen bleef tijdens de European Finals de enige rijder die erin slaagde onder de zes seconden te rijden en deed dat ook nog eens drie keer, waarbij zijn 5,94 seconden en 242,39 mph achteraf ook nog goed bleken voor twee Britse records.

pm fin
De finale tussen Robert Joosten en Bruno Bader

Als het spreekwoordelijk Zwitserse uurwerk snelde Bader in de finale naar weer een 6,05 seconden en dat was op dat moment net te veel voor Joosten die bleef steken op 6,19 seconden. Gezien zijn reeks tijden een verdiende overwinning voor de Zwitser. Hoewel de overwinning aan hun neus voorbij ging, konden de Nederlandse Pro Mod rijders terugkijken op een uitstekende wedstrijd. Met een derde plaats voor Meihuizen, een vierde voor Joosten en een vijfde voor Vegter eindigden de Nederlanders achter Gullqvist en Wulcan alle drie zelfs in de top vijf van het FIA Europees Kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet