Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Topdag op Tierp Arena, Meihuizen en Joosten in top vier

za tmfc lindberg
Jonnie Lindberg

Twee Europese records
In de klasse Top Methanol Funny Car bleken de scores van Jonnie Lindberg van gisteren geen uitschieters te zijn. Vandaag reed de Zweed opnieuw in de 5,4 seconden en meer dan 430 km/u. Daarmee heeft Lindberg nu met 5,437 seconden en 432,69 km/u twee Europese records verbeterd, waarbij de snelheid zelfs de hoogste ter wereld is en de tijd de op één na beste ter wereld. Ulf Leanders verbeterde zijn tijd tot 5,51 seconden en is tweede, terwijl Leif Andreasson met 5,52 seconden ook sneller ging en de kwalificatie als derde afsloot.

za tmfc bellio
Danny Bellio

In zijn laatste run leek Danny Bellio de technische problemen overwonnen te hebben want in 5,91 sprong de Belg naar plaats vijf. Aardig detail is dat Jonnie Lindberg het morgen in de eerste eliminatieronde moet opnemen tegen zijn broer Johan, die niet verder kwam dan plek acht.

za pm gullqvist
Michael Gullqvist

Nederland-Zweden
In de klasse Pro Modified verraste Marc Meihuizen in de eerste zaterdagrun door met 5,905 seconden zijn op Santa Pod gereden record (5,91) te verbeteren en de eerste kwalificatiepositie over te nemen. Robert Joosten maakte in diezelfde sessie ook een enorme sprong. Met 6,019 seconden haalde de Nederlander bijna 0,1 seconde van zijn persoonlijk record af en klom naar de derde positie in het uit 32 deelnemers bestaande veld. Met nog één kwalificatiesessie te gaan stond regerend kampioen Michael Gullqvist nog steeds buiten de beste zestien. In de laatste run toonde de Zweed echter zijn klasse door in één keer naar 5,872 seconden (399 km/u) te rijden, een nieuw persoonlijk record en goed voor de eerste kwalificatiepositie.

za pm meihuizen2
Marc Meihuizen

Meihuizen en Joosten wisten hun tijden in de laatste run niet te verbeteren (al reed Meihuizen met 5,96 seconden nog een keer onder de 6-secondengrens) maar sloten daarmee de kwalificatie als tweede en vierde af, een prachtige prestatie in dit extreem sterke veld.

za pm joosten 1
Robert Joosten

De Nederlanders worden gescheiden door de op een derde plaats geëindigde Mattias Wulcan. David Vegter staat met zijn tijd van gisteren (6,17 seconden) op een negende kwalificatieplaats maar zal na zijn motorschade uit run twee niet aan de eliminaties kunnen deelnemen. Tot de niet-gekwalificeerden behoort Urban Johansson (22ste), nota bene de winnaar van de in juni op Tierp verreden EK-wedstrijd.

za ps alund
Jimmy Alund

Ook twee Europese records
In Pro Stock zette Jimmy Alund de zaken op niet mis te verstane wijze recht. Gisteren lukte er niets bij de meervoudig kampioen, maar vandaag was Alund met 6,534 seconden en 343,29 km/u goed voor twee Europese records en uiteraard de eerste kwalificatiepositie. Thomas Lindström reed met 6,59 seconden ook een persoonlijk record en rukte op naar plaats twee. Op drie Michael Callin (6,62 seconden, ook een persoonlijk record) terwijl de leider van gisteren, Michael Malmgren naar de vijfde plaats terugzakte.

za tmd lagg
Jonny Lagg

In Top Methanol Dragster nam de in het Europees Kampioenschap debuterende Jonny Lagg met 5,46 seconden de leiding over, gevolgd door Paul Ingar Udtian en 'Tethys'.

De eliminaties van de Scandinavian Internationals worden morgen verreden. Gezien de minimale onderlinge verschillen mag in de diverse klassen een spannende wedstrijd worden verwacht. Daarnaast wordt het interessant of er nog meer records gaan sneuvelen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet