Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Marc Meihuizen wint EK-race Alastaro

alastaro lindberg
Jonnie Lindberg

Europees record en winst
In de Top Methanol Funny Car klasse reed regerend kampioen Leif Andreasson met 5,67 seconden naar de eerste kwalificatiepositie. Net als eerder dit seizoen moesten de broers Jonnie en Johan Lindberg het in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. Daarbij verraste Jonnie Lindberg door met 5,498 seconden een nieuw Europees record op de klokken te zetten. In de halve finale was Andreasson het volgende slachtoffer van Jonnie Lindberg (5,55 seconden) die er in de finale met 5,54 seconden weer een snelle tijd aan vastknoopte en zo ten koste van Ulf Leanders de winst naar zich toetrok.

alastaro alund
Jimmy Alund

2 – 1 voor Alund
In de Pro Stock klasse waren het opnieuw Jimmy Alund en Thomas Lindström die de dienst uitmaakten. In 6,61 seconden ging de eerste kwalificatiepositie naar Alund, met regerend kampioen Lindström op twee. In de eliminaties was ook niemand opgewassen tegen dit tweetal waardoor de twee Zweden in de finale opnieuw om de eindzege mochten strijden. In 6,70 om 6,73 seconden ging de winst naar Alund, waardoor het in de onderlinge strijd dit seizoen nu twee tegen één staat in het voordeel van Alund.

alastaro kemppainen
Samu Kemppainen

Motoren
Bij de motoren was Alastaro na Tierp de tweede ronde van het FIM Europees Kampioenschap. In de Top Fuel Bike klasse ging zowel in de kwalificaties als de eliminaties de eerste plaats naar de Engelsman Ian King. In de klasse Super Twin pakte Hans-Olav Olstad de snelste kwalificatietijd, maar moest in de eliminaties wegens technische problemen verstek laten gaan. Dat opende de deur voor de Nederlander Job Heezen, die met een negende kwalificatietijd net buiten de eliminaties was gevallen. Als eerste invaller mocht Heezen nu toch starten en won zijn kwartfinale run. In de halve finale werd de Nederlander echter uitgeschakeld door de snelle Fin Samu Kemppainen. Een goede wedstrijd was er ook voor Ronny Aasen, de Noor die uitkomt voor het Nederlandse Zodiac team. Na een derde kwalificatieplaats wist Aasen in nette tijden tot de finale door te dringen, maar moest het daar afleggen tegen de snellere Kemppainen.

alastaro fredlund
Fredrik Fredlund

Europees record
In de Pro Stock Bike klasse reed Kenneth Vik verrassend in 7,03 seconden naar de eerste kwalificatiepositie. Ster van de eliminaties was echter Fredrik Fredlund. In de kwalificaties was de Fin nog blijven steken op 7,12 seconden, maar in de eliminaties was Fredlund met een serie van 7,04 en 7,019 seconden ongenaakbaar. In de finale, waar zijn tegenstander Ulf Ogge wegens technische problemen ontbrak, klokte Fredlund zelfs een 7,005 seconden en was daarmee ook nog eens goed voor een nieuw Europees record.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet