Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Cruz Pedregon heerst in Houston

houston-pedregon-2

‘Game, set and match’ voor Cruz Pedregon bij de O’Reilly Auto Parts NHRA SpringNationals in Houston. De tweevoudig kampioen pakte op vrijdag de snelste kwalificatietijd, was op zondag onder moeilijke omstandigheden ongenaakbaar in de eliminaties en nam met zijn zege ook nog eens de leiding in de titelstrijd. In de Top Fuel klasse deed Bob Vandergriff goede zaken door voor het oog van zijn sponsors naar de overwinning te rijden, terwijl bij de Pro Stockers Jason Line in de finale Shane Gray op reactietijd klopte.

Tekst: Remco Scheelings

houston-pedregon-1

De eliminaties van de O’Reilly Auto Parts NHRA SpringNationals werden na de overvloedige regen van zaterdag onder moeilijke omstandigheden verreden. Op de baan van Houston was grip soms ver te zoeken, waardoor veel runs ‘up in smoke’ gingen en voortijdig moesten worden afgebroken. De juiste afstelling vinden voor deze condities en ‘rijden met gevoel’ was dus een absolute voorwaarde bij de zesde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

houston_pedregon_kop

Cruz Pedregon klasse apart
Bij de Funny Cars hadden de wisselende baancondities geen invloed op de prestaties van Cruz Pedregon. Op vrijdag pakte de Snap-on Toyota-rijder de eerste kwalificatiepositie en omdat de zaterdag verregende, behield Pedregon deze positie voor de eliminaties. Ook daarin wist zijn team, waarvan Pedregon zelf de crewchief/tuner is, de omstandigheden de baas te blijven en klopte de tweevoudig kampioen achtereenvolgens Terry Haddock, Bob Tasca en Alexis DeJoria. In de finale wachtte Tim Wilkerson, die ook aan een sterke periode bezig is en in de halve finale de enige overgebleven Don Schumacher Racing Dodge van Ron Capps uitschakelde. In de finale verloor Wilkerson echter grip en reed Pedregon in 4,24 seconden naar zijn tweede overwinning van het seizoen. Door zijn zege nam Pedregon ook de leiding over in de tussenstand van het kampioenschap.

houston_vandergriff

Vandergriff verrast
In de Top Fuel klasse was het de dag van Bob Vandergriff. Voor het oog van 700 gasten van zijn sponsor C&J Energy Services klopte de rijder/teameigenaar achtereenvolgens regerend kampioen Antron Brown, voormalig kampioen Larry Dixon en Morgan Lucas. In de finale wachtte Shawn Langdon, die in de andere halve finale zijn Al-Anabi Racing-teamgenoot Khalid Albalooshi het nakijken had gegeven. Bij de start was de race al beslist toen Langdon direct grip verloor terwijl Vandergriff naar een keurige 3,904 seconden reed en zo de winst opstreek. De dit seizoen zo dominante Don Schumacher Racing Top Fuelers hadden het in Houston lastig. Tony Schumacher en Brown werden al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld, terwijl Spencer Massey na de kwartfinale naar huis mocht.

houston_line

Line op reactie
Bij de Pro Stockers pakte Jason Line zijn eerste overwinning van het seizoen door in de kwartfinale Erica Enders het nakijken te geven en in de halve finale de nummer één uit de kwalificaties, Jeg Coughlin naar huis te sturen. In de finale zette Line zijn fraaie reeks voort, want de Summit-rijder bracht met 6,589 seconden exact dezelfde tijd op de klokken als zijn tegenstander Shane Gray, maar reageerde met een tijd van 0,007 seconde veel sneller op de lichten en pakte zo de winst.

houston_satterfield

Eerste winst voor Satterfield
In de Pro Modified klasse klopte Clint Satterfield in de halve finale Mike Castellana, de nummer één uit de kwalificaties en kreeg in de eindstrijd vervolgens de winst in de schoot geworpen toen zijn tegenstander Kenny Lang een rood licht trok.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet