Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Een zomerse Winternationals race-dag op Pomona

zo_fc_kop

Met de NHRA O’Reilly Auto Parts Winternationals ging afgelopen weekend de NHRA Mello Yello Drag Racing Series van start. De eerste wedstrijd van dit 24 races omvattende, belangrijkste en best bezette dragrace kampioenschap ter wereld, leverde met overwinningen voor Courtney Force, Shawn Langdon en Vincent Nobile een fraai podium op. Onder zomerse omstandigheden kreeg het publiek met vele spannende runs waar voor zijn geld, waarbij ook meteen duidelijk werd dat er gezien de minimale onderlinge verschillen over de krachtsverhoudingen nog weinig te zeggen valt. De zware crash van Antron Brown liep gelukkig goed af, waarmee eens te meer bewezen werd dat de veiligheidseisen bij snelheden van rond de 500 km/u niet voor niets zo hoog worden gesteld.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheeling
s

Bij de Funny Cars was de overwinning van ‘local hero’ Courtney Force in haar John Force Racing Ford Mustang ‘hot news’. De 24-jarige en jongste dochter van vijftienvoudig kampioen John Force was in de kwalificaties met een tijd van 4,036 seconden al de voltallige concurrentie de baas.

zo_fc_force_a
Courtney Force, constant en snel

Na de eerste eliminatieronde werd de druk op de schouders van de blondine opgevoerd toen haar beide John Force Racing teamgenoten (John Force en Robert Hight) werden uitgeschakeld. Courtney Force won haar run in 4,06 seconden van Phil Burkart om in de kwartfinale Matt Hagan in 4,07 seconden naar huis te sturen.

zo_fc_force_voor
De laatste voorbereidingen van Courtney Force op weer een volgende ronde

In de halve finale had de Traxxas-rijdster vervolgens het geluk aan haar zijde toen ze zelf met problemen te kampen kreeg. Haar tegenstander Bob Tasca trok namelijk een rood licht en schakelde daarmee zichzelf uit.

zo_fc_capps
Ron Capps klopt Johnny Gray

In de andere halve finale werd duidelijk dat Force in de eindstrijd niets cadeau zou krijgen, want met 4,036 tegen 4,056 seconden besliste Ron Capps de onderlinge Don Schumacher Racing confrontatie met Johnny Gray in zijn voordeel.

zo_fc
De finale

Voor de finale had de John Force Racing-crew het euvel echter gevonden en gebruikmakend van de inmiddels lagere temperaturen snelde Courtney Force in 4,025 seconden (317 mph) naar de snelste tijd van het weekend en pakte ten koste en Capps (6,09 seconden) de zege. Voor Courtney Force, die vorig jaar in de Funny Car klasse debuteerde, was het de tweede overwinning in haar nog jonge Funny Car-carrière.

zo_fc_force_w
Courtney Force heeft alle reden tot lachten. Nummer één van het seizoen is binnen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet