Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: FIA Europees Kampioenschap komend weekend van start voor_ek_alund

Pro Stock
In de Pro Stock-klasse lijken de beste papieren weer voor tweevoudig kampioen Jimmy Alund hoewel Magnus Hansson met zijn ex Greg Anderson Pontiac een geduchte concurrent is. Op het allerlaatste moment zijn daar echter nog een tweetal serieuze kanshebbers bijgekomen. Michael Malmgren heeft in Lahega een nieuwe sponsor gevonden en zal na een aantal mindere seizoenen uit zijn op revanche. Een echte verrassing is Eero Knihtilä die onlangs in Amerika een ex Tony Rizzo Chevrolet Cavalier wist te bemachtigen. Na twee NHRA-wedstrijden, waaronder die op 7 mei in Atlanta, is de Cavalier inmiddels per vliegtuig in Engeland gearriveerd om op tijd in Santa Pod aan de start te kunnen staan. Reikhalzend wordt ook uitgekeken naar het debuut van Harald Sturhan die met een Mercedes de eerste niet Amerikaanse Pro Stocker op de strip gaat zetten. Of de auto dit jaar op Europees niveau gaat acteren is nog de vraag. Waarschijnlijk beleeft Nederland tijdens de Drachten Nationals (16 tot en met 18 juni) de wereldprimeur van deze opzienbarende auto.

 voor_ek_meihuizen

Vol veld
Voor het eerst heeft de Pro Modified-klasse dit jaar de officiële FIA status. De ‘hot rods from hell’ maakten de afgelopen jaren op alle fronten een zodanige groeit door dat de roep om een FIA EK niet langer genegeerd kon worden. Voor de eerste wedstrijd in Santa Pod zijn rond de 23 inschrijvingen binnen. In Mantorp Park wordt zelfs een veld van 40 auto’s verwacht. Regerend kampioen Patrick Wikström houdt een seizoen rust maar daarmee zijn er nog minimaal acht titelkandidaten over. Roger Johansson, Michael Gullquist, Mats Eriksson en Andy Robinson behoren tot de favorieten. Van Nederlandse zijde mag Marc Meihuizen daar ook toe worden gerekend. Pro Mod-debutant Robert Joosten kan met zijn Corvette C5 voor verrassingen zorgen. Voor de Nederlander is 2006 echter een leerjaar waarin hij nog niet aan alle wedstrijden deelneemt. Andere Nederlanders zijn Henri Joosten en Robert Koper. Van hen mogen tegen de van sneller materiaal voorziene concurrentie geen wonderen worden verwacht.

 voor_ek_joosten

De kwalificaties van de Main Event op Santa Pod worden komend weekend op vrijdag, zaterdag en zondag verreden. De eliminaties vinden plaats op ‘bank holiday’ maandag 29 mei.

Kalender FIA Europees Kampioenschap Drag Racing
26-29 mei, Main Event, Santa Pod, Engeland
29 juni- 2 juli, NitroNationals, Alastaro, Finland
27-30 juli, Veidec Festival, Mantorp Park, Zweden
3-6 augustus, Drag Challenge, Gardermoen, Noorwegen
7-10 september, European Finals, Santa Pod, Engeland
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet