Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tweede winst op rij voor Tony Pedregon columbus_pedregon.00

Met runs in de 4,8 seconden schakelde Pedregon achtereenvolgens Tim Wilkerson, regerend kampioen Gary Scelzi en Tommy Johnson jr. uit. In de finale moest Pedregon het vervolgens opnemen tegen Whit Bazemore. Omdat Bazemore halverwege de run problemen kreeg, reed Pedregon onbedreigd naar de zege, zijn tweede op rij. Probleemloos verliepen de eliminatieruns voor de winnaar echter allerminst. Iedere run leverde een motorschade op waardoor tussen de eliminatierondes steeds van motor gewisseld moest worden. Met vier beschadigde motoren (van de in totaal acht die hij naar Columbus had meegenomen) keerde Pedregon huiswaarts. Daar stond echter wel weer de winstpremie van USD 50.000,-- tegenover. De leider in de tussenstand van het kampioenschap Ron Capps werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Omdat ook John Force in deze ronde sneuvelde bleef de voorsprong van de leider intact.

 columbus_bernstein

Verrassingen
In de Top Fuel-klasse pakte regerend kampioen Tony Schumacher voor de vijfde keer uit acht wedstrijden de pole position. Echter voor de zoveelste keer werd de U.S.Army-rijder in de eerste ronde geëlimineerd. Datzelfde overkwam de verrassende nummer twee uit de kwalificatie Bob Vandergriff met zijn UPS-dragster. De leider in de tussenstand Melanie Troxel bracht het in Columbus niet verder dan de kwartfinale maar zag haar voorsprong toch oplopen omdat de nummer twee uit de tussenstand Doug Kalitta al in de eerste ronde sneuvelde. Beter verging het Brandon Bernstein en Cory McClenathan. Dit duo overleefde alle eliminatierondes en moest het vervolgens in de finale tegen elkaar opnemen. Budweiser-rijder Bernstein toonde zich daarin de sterkste. De zoon van dragrace-legende Kenny Bernstein heeft met tien keer winst uit elf tot op heden gereden finales een mooi record in handen.

 columbus_yates

Achtste winnaar
In de Pro Stock-klasse kon het na de kwalificatie nog alle kanten op. Het verschil tussen de als eerste geplaatste Allen Johnson en de als zestiende en laatste voor de eliminaties gekwalificeerde Greg Stanfield bedroeg niet meer dan 0,043 seconden! Uiteindelijk waren het uiterst verrassend Jim Yates en Vieri Gaines die tot de finale wisten door te dringen. Yates, in de eerste eliminatieronde met 6,677 seconden nog goed voor de snelste run van het weekend, moest het gaandeweg de wedstrijd steeds meer van zijn reactietijden hebben. In de halve finale werd Jason Line daarvan het slachtoffer. In de finale was Gaines met 6,687 tegen 6,726 seconden veel sneller maar omdat Yates op de startlijn 0,042 seconden eerder op de lichten reageerde bedroeg de voorsprong van Yates op de finishlijn nog zegge en schrijve 0,0032 seconden! Yates pakte daarmee zijn eerste zege in drieëneenhalf jaar. Alle acht Pro Stock-wedstrijden hebben dit jaar nu een andere winnaar opgeleverd. Greg Anderson blijft ondanks zijn uitschakeling in de kwartfinale de tussenstand aanvoeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet